Bývalí političtí vězni nesouhlasí s exhumací ostatků kněze Toufara

Sdružení bývalých politických vězňů se ohradilo proti plánu vyzvednout ostatky katolického kněze Josefa Toufara ze společného hrobu v pražských Ďáblicích. Podle sdružení by mohl být snížen význam ostatních obětí komunismu, které spočinuly na ďáblickém hřbitově. Exhumaci ostatků si ale přeje rodina kněze, kterého umučila Státní bezpečnost v roce 1950 - když ho obvinila, že zinscenoval takzvaný čihošťský zázrak.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kostel Nanebevzetí Panny Marie v Číhošti

Kostel Nanebevzetí Panny Marie v Číhošti | Foto: Tomáš Vodňanský | Zdroj: Český rozhlas

Sdružení bývalých politických vězňů žádá, aby se upustilo od zmíněného plánu, protože by prý šlo o neetický a necitlivý čin.

Souhlas k Toufarovu blahořečení dala Česká biskupská konference loni v dubnu. Blahořečení je první krokem k tomu, aby mohl být prohlášen za svatého.

Přehrát

00:00 / 00:00

O vyzvednutí ostatků katolického kněze Josefa Toufara mluví generální sekretář České biskupské konference Tomáš Holub

„My jsme ochotni o tom vést dialog a vysvětlovat, že se nejedná o odkrytí celého hřbitova, pouze jedné štoly, ve které žádní političtí vězni kromě Josefa Toufara nejsou,“ říká generální sekretář České biskupské konference Tomáš Holub.

„Exhumace je způsob, jak se pietně zachovat k tomu, koho předtím ti, kteří zacházeli zlovolně se životy a osudy lidí, naprosto pošlapali. Je to věc obecně etická. A právě proto, aby se zdůraznila důstojnost toho, kdo byl spíš zahrabán, než pochován,“ dodává.

Složitý církevní proces, při němž se bude zkoumat celý život kněze Toufara, inicioval královéhradecký biskup Jan Vokál, který se s Prahou dohodl i na vyzvednutí Toufarových ostatků z hrobu v Ďáblicích, kde byl pohřben pod falešným jménem J. Zouhar. Odborníci pak pozůstatky prozkoumají. Samotné blahořečení musí ale potvrdit papež.

Josef Toufar | Foto: Home

„Rodina kněze si přeje, aby byl potom pochován tam, kde pracoval, sloužil a byl obětí politické zvůle 50. let,“ upřesňuje Holub.

Státní bezpečnost obvinila kněze Toufara ze zinscenování takzvaného číhošťského zázraku. V prosinci 1949 se v číhošťském kostele při jeho kázání údajně několikrát pohnul kříž na oltáři.

Dodnes neobjasněný úkaz se prý později ještě opakoval. Vyšetřovatelé chtěli, aby se kněz přiznal, že pohyb kříže zinscenoval. Toufar byl zatčen a zemřel následkem mučení 25. února 1950 v Praze, bylo mu 47 let.

Nakloněný kříž | Foto: Regionalist

Vladimír Kroc Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme