Cena benzinu a nafty klesá, čeští řidiči to ale kvůli maržím pumpařů zatím nepocítili

Ceny benzinu a nafty v posledních týdnech klesaly, řidiči u českých čepacích stanic to ale nijak nepoznali. Podle odhadů Mladé fronty Dnes za to můžou marže provozovatelů benzinek. Ta u nejdražších pump dosahuje až osmi korun za litr.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Tankování benzinu

Tankování benzinu | Foto: Fotobanka RGBStock

„Za zlevňováním pohonných hmot není pokles ceny ropy, ale pokles ceny produktů," říká předseda představenstva Společenství čerpacích stanic Ivan Indráček.

Upozorňuje, že cena benzinu na českém trhu se odvíjí primárně od cenové úrovně dosahované v Rotterdamu.

Přehrát

00:00 / 00:00

O ceně pohonných hmot v ČR diskutovali předseda představenstva Společenství čerpacích stanic Ivan Indráček a redaktor MF Dnes Jan Sůra

„A protože ta úroveň je dosahovaná v dolarech, promlouvá do toho ještě kurz koruny k dolaru. Zatímco Rotterdam klesá, koruna vůči dolaru oslabila za poslední měsíc. Takže pokles není potom tak dramatický. Nicméně potvrzuji, že za poklesem ceny je pokles ceny pohonných hmot na mezinárodním trhu,“ dodává.

Podle odhadů Mladé Fronty Dnes se průměrná marže u prodejců pohybovala v průměru mezi dvěma až třemi korunami, teď dosahuje pěti, u nejdražších pump až osmi korun za litr.

„Marže neobsahuje přirážku, kterou si účtují rafinerie, a v ceně není zahrnuta ani přeprava zboží z rafinerie na čerpací stanici, tedy marže distributora. Obecně se dlouhodobá pohybuje kolem 1,50 koruny,“ reagoval Indráček.

MfD také upozorňuje, že ceny u jednotlivých stanic se mohou lišit až o čtyři koruny. „Rozdíl mezi jednotlivými čerpacími stanicemi v cenách bývá velký i v jiných obdobích. To není událost posledních týdnů,“ uvedl Indráček.

Vladimír Kroc Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme