Hřbitovy až do neděle hlídají strážníci, během Dušiček mají zloději žně

Svátek Všech svatých tradičně přivádí na hřbitovy stovky lidí. Policisté i strážníci proto budou v pohotovosti. Za volant sedají i takzvaní sváteční řidiči a zloději navíc využívají časté nepozornosti návštěvníků hřbitovů - vykrádají vozidla nebo se snaží krást přímo na hřbitově.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Dušičkový hřbitov

Dušičkový hřbitov | Foto: David Hertl | Zdroj: Český rozhlas

Dušičky jsou sice až v neděli 2. listopadu, zejména strážníci ale i policisté budou hlídkovat na hřbitovech a před nimi už ode dneška.

Strážníci se hlavně ve středních a větších městech zaměří na dohled nad zaparkovanými auty u hřbitovů a procházet budou i samotné hřbitovy.

Zloději nejčastěji kradou květiny nebo věnce přímo z hrobů a následně kradené předměty prodávají buď přímo u hřbitova, nebo v sousedním městě.

Památka zesnulých je připomínkou za zemřelé čekatele, lidově dušičky, které zatím poletují v očistci a ještě nejsou připravené dostat se do nebe.
Tento den má své kořeny v oslavách starých Keltů, kteří ve 4. století př. n. l. osídlili území dnešního Česka a prvním listopadem začínal jejich rok.
První Dušičky se slavily v roce 998 ve francouzském benediktinském klášteře v Cluny. Od 11. do 13. století se Dušičky rozšířily do dalších zemí, od 14. století se slaví i v Římě.

Každý rok na Dušičky také přibývá kapesních krádeží a vykradených aut. Na silnicích se žádné mimořádné dopravní kontroly v Ústeckém kraji nechystají, řidiči by ale měli dávat pozor právě na sváteční řidiče.

Lidé by neměli v autech nechávat viditelně doklady, kabelky nebo jiné cenné předměty. Měli by se přesvědčit, jestli vozidlo řádně uzamkli a také, jestli zaparkované vozidlo nepřekáží provozu nebo nestojí na nevhodném místě.

Návštěvníci hřbitovů by měli být ostražití a upozornit strážníky například na podezřelé osoby, které třeba obchází více hrobů, sledují, co se kolem nich děje a chovají se roztěkaně.

Věnce a květiny by lidé neměli kupovat od lidí na ulici, kteří nemají stánek nebo obchod, je totiž pravděpodobné, že nakoupí od zloděje, který před tím předměty ukradl.

Jan Beneš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme