Pracující senioři dostanou tisíce korun ještě před koncem roku

30. říjen 2014
Dobré odpoledne

Slevu na dani až do výše 24 840 korun mohou zpětně uplatnit důchodci, kteří v roce 2013 pracovali. „U důchodců zaměstnaných v roce 2013, u kterých daňové vyúčtování prováděl zaměstnavatel, stačí, když senior požádá o dodatečné zúčtování nově uplatnitelné slevy na dani právě zaměstnavatele,“ poradil mluvčí finančního úřadu v Jihlavě Josef Tomek.

„Ti, kteří zatím daňové přiznání za rok 2013 nepodávali, a teď vznikla možnost ho podat, využijí opožděně podané daňové přiznání a lidé, co už mají podané přiznání v řádném termínu, podají takzvané dodatečné přiznání,“ vysvětlil mluvčí. „S výběrem formuláře poradí váš daňový správce. Všechny tiskopisy jsou v dostatečném množství na našich pobočkách a k dispozici jsou i v elektronické podobě na internetu na stránkách financnisprava.cz,“ uvedl Josef Tomek.

Najděte si svého daňového správce

Svého daňového správce najdou lidé z Jihlavy ve čtvrtém patře budovy finančního úřadu na Tolstého ulici. Jde o bývalou spodní vrátnici kulturního domu. Poplatníky mají jednotliví správci rozdělené podle prvního písmene příjmení, které najdete na dveřích. „Lidé například z Ledče nad Sázavou nemusejí jezdit do Jihlavy, ale zajdou do územního pracoviště v Ledči. Všechny naše pobočky mají shodnou pracovní dobu. Úřední hodiny jsou v pondělí a ve středu od 8 do 17 hodin,“ sdělil mluvčí krajského finančního úřadu Josef Tomek.

Peníze důchodci dostanou do konce roku

Součástí formuláře, který žadatelé o uplatnění slevy na dani vyplní, je i vratka. „Poplatníci si mohou vybrat ze dvou forem vracení peněz, a to složenkou nebo převodem na bankovní účet. Možnost vyplní přímo v žádosti. Pokud někdo vyřídí podání v těchto dnech, tedy na konci října, může očekávat peníze do konce roku 2014,“ slíbil mluvčí.

Kdo si je jistý, že formulář vybere a vyplní správně, nemusí na finanční úřad chodit. „Kromě osobního odevzdání tiskopisů na pobočkách mohou poplatníci využít i zaslání klasickou poštou nebo prostřednictvím elektronické pošty,“ rozšířil možnosti vyřízení uplatnění slevy na dani Josef Tomek.

Úředníci čekají ještě pět tisíc žadatelů v našem kraji

Ke konci října si už na finančních úřadech po kraji Vysočina vyřídily uplatnění slevy za rok 2013 zhruba dva a půl tisíce žadatelů a úředníci očekávají ještě dalších asi pět tisíc pracujících důchodců, kteří mají na nově uplatnitelnou slevu nárok.

„Na vyřízení uplatnění slevy na daních za rok 2013 máte čas ještě do dubna roku 2017. Důležité informace, odpovědi na nejčastější dotazy a telefonní čísla jednotlivých pracovišť najdete na webových stránkách financnisprava.cz,“ dodal Josef Tomek.

Chat s Josefem Tomkem

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.