Guineji by v boji proti ebole pomohly peníze i centra pro nemocné, říká konzul

Ebole v Guineji už podlehlo skoro tisíc lidí a zhruba dvojnásobný počet se jich virem nakazil. Podle guinejského lékaře Hasmiou Dii, který působí jako honorární konzul České republiky v guinejském Conacry, potřebuje jeho země pomoc. Dnes se za ní přimlouval v Praze u českého ministra zahraničí Lubomíra Zaorálka.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Český ministr zahraničí Lubomír Zaorálek a guinejský lékař a honorární konzul ČR Hasmiou Dia na setkání v Praze

Český ministr zahraničí Lubomír Zaorálek a guinejský lékař a honorární konzul ČR Hasmiou Dia na setkání v Praze | Foto: Ministerstvo zahraničních věcí ČR

„Když má člověk hlad, tak může jíst všechno, co mu dáte,“ uvedl Hasmiou Dia k situaci v Africe.

Guinea by podle něj uvítala peníze či zdravotnické vybavení, ale zejména pomoc při vybudování center pro izolaci nemocných.

Přehrát

00:00 / 00:00

O ebolu v Guneji a o případnou pomoc, kterou by africká země mohla dostat z ČR, se zajímal redaktor Pavel Novák

Dia dnes mimo jiné připomněl, že Československo bylo v 50. letech první zemí, která poslala do nově samostatné Guineje lékaře nebo agronomy.

Český ministr zatím konkrétní pomoc neslíbil, ale ani nevyloučil. Nejdříve se chce seznámit s projektem na stavbu center.

„V této chvíli je to těžké komentovat. Domluvili jsme se, že nejdřív dostaneme projekt a pak uvidíme, co jsme schopní dělat,“ řekl Zaorálek.

Podle ministra by se pomoc Guineji mohla financovat i z už přislíbené částky 15 milionů korun, kterými chce vláda na boj s ebolou přispět v rámci pomoci od EU.

Český ministr zahraničí Lubomír Zaorálek a guinejský lékař a honorární konzul ČR Hasmiou Dia na setkání v Praze. Vlevo vedle nich redaktor ČRo Pavel Novák | Foto: Ministerstvo zahraničních věcí ČR

Podle Dii Guinea jen nečeká na pomoc zvenčí, ale sama zavedla proti šíření nemoci přísná opatření. Třeba každý, kdo chce ze země odletět, si nejdřív musí nechat změřit teplotu. Když má nějaké příznaky nemoci, neodletí.

„Potom je v seznamu všech leteckých společností, nemůže vycestovat z Guineji,“ přiblížil Dia.

Také oslavy se prý omezují, aby byl mezi lidmi co možná nejmenší kontakt. „A na veřejná místa a do nemocnic nikdo nevstupuje, dokud si neumyje ruce a dokud se mu nezměří teplota,“ dodal guinejský lékař.

Virus ebola v Africe zabil celkem už skoro pět tisíc lidí a úřady zatím zaregistrovaly více než 13 tisíc nakažených.

Podle Dii nemoc výrazně ohrožuje i hospodářství v některých zemích západní Afriky. Kvůli snaze chránit se před nemocí se prakticky zastavil obchod.

A věc má i sociální rozměr. Když zemře v Africe člověk, který živí rodinu, další lidé se ocitají v nouzi.

„Jsou rodiny, kde zemřeli dva lidi, třeba matka a otec, tak potom zůstaly děti, jsou to sirotci – to jsou velké problémy,“ upozornil Dia.

Ebola | Foto: Český rozhlas

Pavel Novák, kov Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme