Kurdští bojovníci se připojují k obraně Kobani, Západ je podporuje. Mají ale šanci?

31. říjen 2014

První skupina iráckých Kurdů překročila turecké hranice a vstoupila do severosyrského města Kobani, aby posílila tamní obránce proti radikálům z Islámského státu.

Syrské ministerstvo zahraničí mezitím ostře kritizovalo Turecko za to, že umožnilo Kurdům použít jeho území a vměšovat se do syrských záležitostí.

Podle dopisovatele agentury Reuters se bojovníci připravují v táboře poblíž příhraničního města Sur, chystají si bojové uniformy a kontrolují své zbraně. Tábor je střežen tureckými bezpečnostními silami.

Prezident iráckého Kurdistánu Masúd Barzání prohlásil, že je připraven do Kobani vyslat další posily.

Západ, který džihádistickou hrozbu považuje za velmi vážnou, si uvědomuje, že pešmergové bojují i za jeho zájmy. Německo již do Iráku vyslalo vojenskou misi, která má na místě zjistit možnosti výcviku kurdských jednotek, uvádí se na serveru Deutsche Welle s tím, že Berlín už minulý měsíc pešmergům dodal zbrojní materiál s cílem vyzbrojit na deset tisíc bojovníků.

Čtěte také

Expertní tým, složený z představitelů resortů obrany a zahraničí, právě jedná v severoiráckém Irbílu o angažmá Bundeswehru, který by měl zajišťovat intenzívní výcvik pro co největší množství kurdských bojovníků.

„Postupujeme v tomto směru společně s našimi partnery a spojenci,“ osvětluje německá ministryně obrany Ursula von der Leyen.

Série propagandistických filmů pořízená mediální sekcí Islámského státu měla původně ukázat utopický ideální život pod jeho vládou. Jenomže podle Rady OSN pro lidská práva svědčí o spáchání jasného válečného zločinu, a tím je výcvik dětí mladších 15 let

Podle německých médií zvažuje spolková vláda expedici stovky vojáků, kteří mají trénovat kurdské ozbrojené síly. Tím, jak například zdůrazňuje komentář deníku Die Welt, významně vzroste role Německa v boji proti Islámskému státu.

Deutsche Welle připomíná, že od září se několik kurdských bojovníků nachází ve výcvikovém středisku Bundeswehru v bavorském Hammelburgu. Tady se učí obsluze sofistikovaného protitankového raketového systému „Milan“.

V minulých týdnech byla kurdským silám poskytována podpora zejména ze strany Američany vedené koalice v podobě vzdušných úderů na džihádistické cíle. Bombové útoky se soustředily právě na příhraniční Kobani a jeho okolí.

Této operace se však Německo nezúčastnilo a zvolilo výše popsanou taktiku. Podle některých zdrojů však vzdušné údery nedosáhly zamýšlené efektivity. „Jak zafunguje německé angažmá, to ukážou už příští dny a týdny,“ uvádí Deutsche Welle.

Zpracováno ze zahraničního tisku.

autor: smi
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.