Japonci chtějí vyhnat zlé duchy válečných zločinců ze svatyně Jasukuni

2. listopad 2014

„V Číně a Jižní Koreji je japonská svatyně Jasukuni setrvalým zdrojem pobouření, a i v samotné zemi vycházejícího slunce hluboce rozděluje veřejné mínění,“ píší londýnské Timesy. Napětí sílí zejména tehdy, když do svatyně zavítají nejvyšší japonští představitelé.

Šintoistická svatyně v Tokiu je totiž zasvěcena 2,6 milionu vojáků i civilistů, kteří zemřeli v boji za japonského císaře. V červnu 1869 ji založil císař Meidži. Jejich kami, neboli zbožštělé duše zde podle šintoistické víry reálně sídlí.

Zároveň jde o jedno z mála muzeí věnovaných v Japonsku 2. světové válce. Sebevražední piloti kamikadze se před poslední misí loučili tradičně slovy „Uvidíme se v Jasukuni!“

Kamenem úrazu jsou ovšem kami čtrnácti popravených válečných zločinců, například válečného premiéra a generála Hideki Tódžóa. Nyní se podle Timesů objevil náznak řešení, byť poněkud nestandardního.

Čtěte také

Organizace sdružující potomky zesnulých chce svéráznou formou exorcismu vyhnat duchy nenáviděných válečných zločinců ze svatyně, a tím ulomit hrot kritice svatostánku. „Jejich separace je klíčová pro klid duší dalších válečných obětí,“ uvedl mluvčí Japonské asociace truchlících rodin.

Podobný návrh sice zazníval už v minulosti, ale zatím nikdy oficiálně nevzešel od zastřešující organizace příbuzných, která sdružuje japonské prominentní a ultrakonzervativní kruhy. Iniciativa navíc přichází podle Timesů v době, kdy jsou vztahy mezi Čínou a Japonskem zvlášť napjaté.

Šintoistická svatyně Jasukuni v Tokiu kolem roku 1873

Japonský premiér Šinzó Abe svatyni navštívil loni poprvé po sedmi letech od předchozí návštěvy v úřadu. Peking v reakci na to zrušil vládní kontakty na nejvyšší úrovni.

Od té soby se ale Abe kontroverzím vyhýbá, nejspíše proto, aby neohrozil plánované setkání s čínským prezidentem Si Ťin-pchingem, které se má uskutečnit v listopadu.

Čtěte také

Svatyně je dnes převážně symbolem asijských obav z renesance japonského militarismu, i když pro většinu japonských rodin je standardním památníkem obětem války. Japonci říkávají, že není rozdíl mezi Jasukuni a londýnským kenotafem na ulici Whitehall, či americkým pohřebištěm v Arlingtonu.

Problém je pouze s válečnými zločinci, kteří jsou tajně uváděni do svatyně od roku 1978.

Čínská vláda už několikrát naznačila, že odstranění duše generála Tódžóa a dalších zločinců by automaticky ukončilo prostesty proti návštěvám politiků v Jasukuni.

„Šintoističtí mniši však namítají, že vyhnat duši ze svatyně je stejně nemožné jako vylovit a odstranit konkrétní kapku vody z jezera,“ píší závěrem londýnské Timesy.

Šintoistická svatyně Jasukuni v Tokiu je totiž zasvěcena 2,6 milionu vojáků i civilistů, kteří zemřeli v boji za japonského císaře. V červnu 1869 ji založil císař Meidži. Jejich kami, neboli zbožštělé duše zde podle šintoistické víry reálně sídlí

Zpracováno ze zahraničního tisku.

autor: rma
Spustit audio