Zájem zahraničních produkcí o natáčení v Česku roste. I díky pobídkám

Zájem zahraničních produkcí o natáčení v České republice roste. Podle ředitelky Státního fondu kinematografie Heleny Bezděk Fraňkové to ovlivnily především filmové pobídky umožňující vrátit filmovým štábům pětinu uznatelných nákladů, které na výrobu snímku v Česku prokazatelně utratí.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

A filmový štáb... Tedy tento je dobový. Ten skutečný používá modernější techniku

A filmový štáb... Tedy tento je dobový. Ten skutečný používá modernější techniku | Foto: Tomáš Adamec

„Pobídky se dostaly do zákona o audiovizi, takže je tam jistá stabilita, a zároveň se zvyšuje rozpočet, který je na pobídky určen,“ zdůvodnila rostoucí zájem filmařů o Česko Helena Bezděk Fraňková.

Připomněla, že loni bylo na filmové pobídky ze státního rozpočtu vyčleněno 500 milionů korun, letos o 300 milionů víc. Podle ní tak Česko jen letos přilákalo zahraniční investice v celkovém objemu přesahujícím pět miliard korun.

Přehrát

00:00 / 00:00

Zájem zahraničních filmařů o Česko roste. Důvody vysvětlila ředitelka Státního fondu kinematografie Helena Bezděk Fraňková

„Potom je z toho odvedení daňové povinnosti, což znamená, že když se všechny peníze, které sem přitečou od dodavatelů a subdodavatelů, zdaní, tak v současné době umíme velmi detailně propočítat, že se vrací 150 procent z toho, co si půjčíme ze státního rozpočtu,“ doplnila Bezděk Fraňková.

V Praze se nyní například začíná natáčet hollywoodský akční film Unlocked. Kromě jiných v něm hrají Michael Douglas a Orlando Bloom.

„Dále tu máme spoustu filmů, které se teprve teď ptají, kdy se mohou alokovat a jak to bude v souvislosti se státním rozpočtem příští rok. Ale už teď vím, že přijedou Gerard Depardieu a Jean Reno, kteří tu natočí třetí pokračování Návštěvníků,“ zmínila ředitelka Státního fondu kinematografie.

Vladimír Kroc, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme