Výstava EXPO 2015 začne v Miláně za půl roku, práce ale provází zpoždění i korupce

Místo konání světové výstavy EXPO 2015 je v současné době obrovským rozbahněným staveništěm. Do zahájení zbývá přesně půl roku. Část ze 150 zemí, které se na EXPO přihlásily, ještě ani nezačala stavět svůj pavilon.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Expo 2015 Miláno - vizualizace českého pavilonu

Expo 2015 Miláno - vizualizace českého pavilonu | Foto: Expo 2015

„Nejsem si jistý, jestli všechny pavilony a expozice otevřou 1. května,“ pochybuje generální komisař české účasti Jiří František Potužník.

Česká republika už má ale hotovou hrubou stavbu. Pavilon sestavený z ocelových modulů bude možné po skončení výstavy rozebrat a převézt zpátky do vlasti. Staví ho pracovníci firmy KOMA z Vizovic, která vyhrála výběrové řízení.

Přehrát

00:00 / 00:00

Areál světové výstavy EXPO 2015 připomíná v Miláně rozbahněné staveniště. Do zahájení zbývá půl roku. Natáčel Jaroslav Skalický.

„Když se podíváme kolem sebe, tak asi třetina stavitelů ještě nezačala ani bagrovat. Italským způsobem se to určitě stihne. Když to hodně přeženu, tak jedním směrem budou proudit návštěvníci a z druhé vycházet úklidové čety,“ popisuje Ladislav Slámečka, který řídí skupinu vizovických dělníků.

Itálie je podle Potužníka velmi specifická. Jednak prý svojí národní náturou, jednak mírou korupce. To se tady promítlo, říká generální komisař české účasti.

„Objevila se korupce a Italové na ni dokázali přijít. Došlo k zatčení sedmi vysokých představitelů EXPO,“ připomíná Potužník a vyjmenovává další komplikace:

Světová výstava EXPO 2015, která začne v květnu a potrvá do konce října, je zaměřena na klíčové otázky udržitelného rozvoje. Ústřední myšlenkou je otázka, jak zajistit všem obyvatelům planety dostatek kvalitních a nezávadných zdrojů jídla a pití.

„Už na počátku roku byly zpomaleny práce, příprava výstaviště a výrazně se zpozdilo i předávání pozemků. Měli jsme ho dostat 1. dubna a dostali jsme ho až v polovině července. Do současné doby nebyla na pozemky rozvedena elektřina a voda.“

Někteří Italové mají podle Potužníka stejně jako Češi mimořádnou vlastnost - flexibilitu.

„Problémy dokážou rychle vytvářet, ale stejně rychle i řešit,“ dodává generální komisař účasti České republiky.

Expo 2015 Miláno - vizualizace českého pavilonu | Foto: Expo 2015

Jaroslav Skalický, Anna Jadrná Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme