Slovenští žáci ve škole nedostanou kolu ani chipsy. Škola má vychovávat, říká poslankyně

Slovenští poslanci odhlasovali výrazné omezení prodeje sladkostí, slaných jídel a sladkých nápojů na školách. Odborníci na výživu to schvalují, majitelé školních bufetů mluví o likvidaci.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Chipsy (ilustr. obr.)

Chipsy (ilustr. obr.) | Foto: Fotobanka stock.xchng

Politici zákon vysvětlují snahou o omezení nadváhy u slovenských školáků a studentů.

Z průzkumů vyplývá, že na Slovensku trpí nadváhou nebo obezitou zhruba každý sedmý žák ve věku 11 až 15 let a poslanci si myslí, že na vině je i nabídka školních bufetů. Proto ji zásadně omezí.

Přehrát

00:00 / 00:00

O změně pravidel pro nabídku školních bufetů na Slovensku informoval zpravodaj ČRo Petr Vavrouška

„Každý, kdo chce v tomto směru podnikat, musí ovládat zákony. Já chci tímto mým zákonem i vychovávat. Pokud je někdo v prostorách školy, která má vychovávat a vzdělávat, on sám musí být příkladem,“ argumentuje autorka zákona Renata Zmajkovičová (SMER).

Z obvyklé nabídky v bufetech od prvního ledna nezůstane skoro nic. Školáci si nekoupí sladkosti, slazené či energetické nápoje, zmrzlinu ani zmraženou ovocnou dřeň, sladké pečivo, potraviny s vyšším obsahem soli, doplňková jídla typu fastfood nebo kofeinové nápoje.

Majitelé bufetů zákon kritizují. Toho, co mohou prodávat, podle nich už moc nezbývá. Ti, kteří dnes nabízejí více ovoce, zeleniny či salátů, navíc říkají, že školáci o ně stejně nemají zájem a jakmile začne platit novela zákona, budou si kupovat své oblíbené sladkosti v obchodech v blízkosti školy.

Zákon kritizuje i opozice. Třeba poslanec Martin Poliačik (Sloboda a Solidarita) tvrdí, že v seznamu zakázaných potravin se těžko orientuje.

„Co vlastně je doplňkovou potravinou typu rychlého občerstvení?“ ptá se Poliačik. Podle něj není zřejmé, zda by se směla v bufetu prodávat třeba celozrnná bageta s domácím máslem, šunkou, sýrem a zeleninou.

Petr Vavrouška, kov Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme