Horolezecký krosmaraton se vyhnul silnicím, běžel se už potřicáté

Horolezecký krosmaraton u České Lípy patří mezi výjimečné dálkové běhy. Jak už jeho název napovídá, vytrvalci se vyhnuli rušným silnicím a závodili v lesním terénu. Kromě 42 kilometrů dlouhého závodu se závodníci nejrůznějšího věku představili na dalších pěti tratích.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Start maratonu (ilustrační foto)

Start maratonu (ilustrační foto) | Foto: Tomáš Kohout

„V České Lípě je skupinka horolezců, kteří tu lezou na pískovcové skály. Na začátku to byl takový hec kamarádů a závod přešel do daleko většího počtu, než ti kamarádi počítali,“ říká ředitel závodu Roman Málek.

V lesích okolo České Lípy se neproháněli jen maratonci. Nejmladší účastníci samozřejmě běhali mnohem kratší tratě, na soutěživosti jim to ale neubralo.

Přehrát

00:00 / 00:00

Horolezecký Krosmaraton sledoval reportér ČRo Tomáš Kohout

„Byl to můj jubilejní osmdesátý maraton. Minulý týden jsem běžel v Plzni mistrovství ČR na 100 kilometrů, takže jsem se byl jen tak vyklusat,“ říká Pavel Sedlák, kterému trať zabrala něco přes 3 hodiny času.

Střídání povrchů mezi pískovcovými skalami mu ale příliš nevyhovovalo. „Jsem plotýnkář, takže mi nedělá dobře příliš měkký dopad. Tam, kde byl hlubší písek, jsem měl problém a hledal jsem pevnější podklad,“ usmívá se závodník.

Mezi účastníky klasického maratonu bylo i několik žen. „Celou dobu až na jednu výjimku se běží na měkkém povrchu. To je na tom nejlepší. Každý má nějaký problém a tohle je bezvadné. Pro tělo je trať fajn,“ těší vítězku ženské kategorie Jaroslavu Krausovou.

Mezi muži dominoval Petr Pinďák v čase 2 hodiny, 47 minut a 41 sekund.

Tomáš Kohout, Vojtěch Man Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme