Východ Ukrajiny se chystá na volby. V Doněcku se bojuje, v Luhansku vypadl proud

Den před volbami, které vyhlásili separatisté na východě Ukrajiny, v oblasti dál dochází ke střetům mezi ukrajinskou armádou a rebely. Agentury přinášejí zprávy o těžké palbě v Doněcku i o bojích v Luhanské oblasti. Hlášeni jsou i mrtví, ukrajinská Národní bezpečnostní rada dnes uvedla, že za poslední den padlo šest ukrajinských vojáků.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Příprava na volby v Doněcku. Člen volební komise přenáší hlasovací urnu

Příprava na volby v Doněcku. Člen volební komise přenáší hlasovací urnu | Zdroj: Reuters

Hlasování by se mělo odehrát za silných bezpečnostních opatření. Separatisté se obávají „provokací“ z ukrajinské strany.

„Před volbami tady panuje zvýšená pohotovost, ozbrojenci kontrolují křižovatky, zastavují lidi, prohledávají auta,“ informoval z Luhansku zvláštní zpravodaj Českého rozhlasu Martin Dorazín.

Lidé v Luhansku však nežijí jen volbami. Ti, kteří ve městě zůstali – z původních skoro 500 tisíc asi polovina – musejí čelit také problémům s rozsáhlými výpadky elektřiny a s dodávkami vody.

Separatisté z takzvané Luhanské a Doněcké lidové republiky si od nedělního hlasování slibují, že se při něm potvrdí legitimita tamních samozvaných úřadů.

S konáním voleb však nesouhlasí Kyjev a za nezákonné je označily třeba i Spojené státy, Německo či Francie. Rusko se je naopak chystá uznat.

Rusové také na území pod kontrolou separatistů v pátek poslali další „humanitární pomoc“, jak zásilky označují.

Celkem stovka vozidel, která směřovala do Luhanska a Doněcka, vezla podle Moskvy 500 tun nákladu, zejména stavebního materiálu, potravin, léků a zdravotnických potřeb. Po vyložení se prý automobily ještě týž den vrátily do Ruska.

Ruský ministr pro civilní obranu a mimořádné situace Vladimir Pučkov uvedl, že jeho země vyšle po nutných úředních procedurách na východ Ukrajiny další zásilky.

Martin Dorazín, ČTK, kov Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme