Švédská taxislužba bojuje proti depresím. Do aut nasadí psychoterapeuty

Deprese z podzimního počasí nedělá výjimky ani ve Skandinávii. Jedna taxislužba ve Stockholmu se proto rozhodla bojovat proti listopadové trudomyslnosti aktivně. Do svých aut posadí vedle pasažérů taky psychoterapeuty. Ti si budou se zákazníky povídat a zkoušet jim během krátké společné cesty i trochu pomoct. Nabídka terapie v taxíku platí jen pro příští týden - a bude úplně zdarma.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Žijete ve velkoměstě, jste ve stresu, trpíte depresemi nebo úzkostí? Propagační video terapie v taxíku jde rovnou na věc a obyvatele Stockholmu upozorňuje na nepříjemná, ale dobře známá fakta.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jak vypadá taxiterapie proti podzimní depresi ve švédské metropoli, zjišťoval Vojtěch Berger

Právě švédská metropole má vysoký podíl takzvaných singles, tedy lidí, kteří žijí bez partnera. Pocity osamělosti jsou tu velmi časté, a teď na podzim se nepříjemné emoce s časnějším soumrakem ještě stupňují.

Jedna ze stockholmských taxislužeb si nechala udělat průzkum, podle kterého 70 procent lidí využívá cestu taxíkem k zamyšlení. Odtud byl už jen krůček k myšlence, že by jim v tom přemýšlení pomohl nějaký odborník. V tomhle případě tři zkušení terapeuti.

Prohlášení o mlčenlivosti

Během příštího týdne si je zákazníci můžou objednat přes webové stránky taxislužby. I během 15minutové jízdy z hlavního nádraží na radnici se prý dá něco stihnout, minimálně nahlas pojmenovat svůj aktuální problém, a to už je podle terapeutů začátek cesty k uzdravení.

„Rozhovor s terapeutem bude pro zákazníka zdarma, zaplatí jen běžnou taxu za ujeté kilometry. Všechno, co se v autě řekne, zůstane v naprostém utajení. Řidiči taxíků, kteří budou s terapeuty jezdit, podepsali prohlášení o mlčenlivosti,“ popisuje mluvčí taxislužby Carina Herlyová, jak to celé vlastně bude fungovat.

Sami terapeuti nečekají od sezení v taxíku žádné velké zázraky. Všichni mají vlastní praxi a čekárny plné klientů. Taxiterapie prý ale může přimět Švédy, aby otevřeněji mluvili o svých pocitech i psychických problémech a nebáli se vyhledat pomoc odborníka.

Pro samotnou taxislužbu je akce s terapií především reklamou, která ji má v tvrdém obchodním souboji ve Stockholmu odlišit od konkurence. Firma pro účely taxiterapie vyhradila i takzvané prémiové vozy luxusnější třídy.

Vojtěch Berger Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme