Abych uspěla, musím být sama k sobě tvrdší, říká plavkyně Závadová

Po dlouhém výkonnostním tápání na letním mistrovství Evropy v Berlíně potvrdila plavkyně Barbora Závadová, že stále patří mezi nejužší špičku starého kontinentu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Barbora Závadová má na začátku zimní sezóny dost důvodů k úsměvům

Barbora Závadová má na začátku zimní sezóny dost důvodů k úsměvům | Foto: Michal Jurman

Místo uspokojení, ale myslí ostravská rodačka ještě výše a motivovat se v tomto směru začala u tréninků nejúspěšnější plavkyně současnosti Katinky Hosszů. Že jde o motivaci správnou, už Závadová na startu zimní sezóny jasně prokázala.

„Všichni znají Katinku Hosszů, která plave všechny disciplíny a něco to do sebe určitě má. Nechci být tak šílená jako ona, ale říká se, že závod je nejlepší trénink. Tak to zkusíme, a když to vyjde, tak to bude fajn. Když to nevyjde, tak už to dělat nebudu,“ popisuje Barbora Závadová novinku, se kterou vstoupila po boku trenéra Jaroslava Strnada, do zimní plavecké sezóny.

Přehrát

00:00 / 00:00

Když chci uspět, musím zvládnout tvrdší přístup k tréninku i sama k sobě, tvrdí Barbora Závadová

Kopírovat přístup „železné lady", jak se přezdívá světové rekordmance z Maďarska, není ale nic jednoduchého.

Na nedávné Velké ceně Prahy Závadová díky této inovaci absolvovala 11 startů, nakonec hned v deseti z nich vyhrála.

„Každý rok je potřeba přijít s něčím novým. Nemůžeme trénovat dva roky stejně. Je potřeba zařadit něco nového,“ říká ke změně trenér Jaroslav Strnad.

„Za druhé řešíme problém, že ztrácíme v jednotlivých disciplínách na soupeřky hrozně moc. Takže chceme jednotlivé disciplíny posunout,“ poukazuje kouč na důvody, které jej vedly k tomu, souhlasit s nápadem své svěřenkyně na tvrdší přístup než dosud.

Už mnoho plavců ale na podobné tréninkové drily zdravotně doplatilo a toho by se teprve jedenadvacetiletá specialistka na polohové tratě, pro kterou olympijské hry v Riu rozhodně nemusí být těmi posledními, samozřejmě chtěla vyvarovat.

„Musí se upravit další dny po závodech. Mám po náročném programu vyplavávací tréninky a pak úplné volno. To by mělo tělo vydržet,“ říká Závadová.

Zatím dává tělo své majitelce za pravdu. Po Velké ceně Prahy totiž na závodě Českého poháru - Plzeňských sprintech excelovala Závadová na nejdelší trati 1500 metrů, na které překonala čtyři roky starý český rekord Jany Pechanové. A to dokonce o neskutečných 15 sekund.

„Bála jsem se, že budu unavená, že to nevydržím. Ale když chci uspět, musím zvládnout tvrdší přístup k tréninku i sama k sobě,“ uzavírá Závadová, která doufá, že tvrdé tréninky ve stylu Katinky Hosszú se jí zúročí už na nadcházejícím mistrovství světa v krátkém bazénu.

To začíná v katarském Dauhá už od zítřka přesně za měsíc.

Michal Jurman, Vojtěch Bureš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme