Kauzu údajně předražené zakázky pro firmu ProMoPro začne rozplétat soud

Pražský městský soud se dnes pustí do řešení kauzy sporné zakázky pro společnost ProMoPro. Ta dodala audiovizuální techniku pro české předsednictví Evropské unii v roce 2009. Podle státního zástupce byla zakázka předražená o 388 milionů. Obžalováno je celkem 12 lidí, mezi nimi i bývalí vysoce postavení úředníci.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Soud (ilustrační foto)

Soud (ilustrační foto) | Foto: Filip Jandourek | Zdroj: Český rozhlas

Spis je mimořádně obsáhlý, proto se kauza dostala k soudu až téměř rok poté, co ji státní zástupce podal.

„Hlavní líčení je prozatím naplánováno na jeden měsíc, do 4. prosince. Hlavní líčení začne v pondělí ráno přednesem obžaloby a bude pokračovat výslechem obžalovaných,“ přiblížila mluvčí soudu Markéta Puci.

Všichni obvinění už v minulosti vinu několikrát odmítli. Mezi obžalovanými je například Jana Hendrichová, která byla v době českého předsednictví náměstkyní ministra pro evropské záležitosti Alexandra Vondry z ODS.

Přehrát

00:00 / 00:00

Soud začne projednávat kauzu ProMoPro. Kdo je obžalován a za co, přiblížila redaktorka Markéta Chaloupská

Ona sama již dříve vyloučila, že by jakkoliv chybovala. Tehdejší ministr Vondra se jí několikrát zastal, prý jde o slušnou a zemi oddanou úřednici. Vondra ale na druhou stranu odmítl, že by on sám měl s kauzou cokoliv společného.

„Mí lidé mi v tomto smyslu neřekli vůbec nic. Já jsem tu smlouvu ani nepodepisoval, ani nevyjednával a dokonce jsem s ní nebyl ani seznámen,“ prohlásil.

Obvinění si vyslechli také další dva lidé z úřadu vlády, Radomír Karlík a David Mlíčko, nebo tehdejší jednatel společnosti ProMoPro Jaroslav Veselý.

„V té době jsme byli jediná firma, která byla schopna tak velkou zakázku zabezpečit ze svých vlastních zdrojů,“ vysvětloval před třemi lety, proč ProMoPro dostalo zakázku za půl miliardy korun bez výběrového řízení.

Případ má na starosti soudkyně Eva Brázdilová, která rozhodovala například o podnikateli Tomáši Pitrovi.

Markéta Chaloupská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme