Nehodu vesmírné lodi SpaceShip Two mohla způsobit chyba brzdného systému

Vyšetřovatelé nehody soukromé vesmírné lodi SpaceShip Two prozatím vyvrátili spekulace, že za páteční neštěstí může výbuch nádrže nebo motorů. Jejich pozornost se obrací k brzdnému systému, který se podle amerického Úřadu pro bezpečnost v letecké dopravě (NTSB) spustil příliš brzy.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Federální úřady zahájily vyšetřování příčin havárie

Federální úřady zahájily vyšetřování příčin havárie | Zdroj: Reuters

Orbitální raketoplán společnosti Virgin Galactic havaroval minulý pátek při testu v Mohavské poušti. Při nehodě jeden z pilotů zemřel a druhý se po katapultování těžce zranil.

Původně se spekulovalo, že za nehodu mohl nový typ motoru, podle expertů, kteří zkoumají trosky stroje, ale motory i palivové nádrže nejeví známky výbuchu nebo prohoření.

Přehrát

00:00 / 00:00

Co způsobilo páteční soukromé vesmírné lodi SpaceShipTwo? Poznatky vyšetřovatelů okomentoval na Radiožurnálu publicista Dušan Majer

Vedoucí týmu Christopher Hart řekl, že vyšetřovatelé už mají jinou stopu. Ocasní plochy raketoplánu se podle něj přenastavily do brzdící polohy a o dvě sekundy později se celý stroj rozpadl ve vzduchu.

Jelikož podle dostupných záběrů stále běžel raketový pohon, SpaceShip Two najednou zrychloval i brzdil, což mohlo mít katastrofální následky.

Jestli byla příčinou neštěstí konstrukční vada, chyba pilotů nebo ještě něco úplně jiného, určí až podrobné vyšetřování. To může podle Harta trvat rok.

Trosky kosmické lodi SpaceShipTwo, která se zřítila v Mohavské poušti | Foto: Reuters

Vyšetřovatelé zatím zjistili, že piloti sice odblokovali pohyb ocasních ploch, ale nespustili ho. Je tedy možné, že zařízení bylo vadné a dalo se do pohybu samovolně. Nebo se stalo něco, co piloty přinutilo jednat nestandardně.

Úřady dostanou k dispozici kompletní data o letu, který monitorovalo jak řídící středisko ze země, tak nosný letoun, který vesmírné plavidlo vypustil. Chtějí se zaměřit i na výcvik pilotů, bezpečnostní postupy a atmosféru ve firmě, tedy zda třeba nebyl příliš veliký tlak na zkušební lety.

Nehoda může být likvidační pro společnost Virgin Galactic, která se potýká s nedostatkem peněz a doufala, že už příští rok začne vynášet do vesmíru platící pasažéry.

Majitel společnosti, miliardář Richard Branson ale hned v neděli oznámil, že hodlá ve vývoji vesmírných lodí pokračovat a že nový stroj by měl být připravený letět během příštího roku.

Ondřej Bouda, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme