ÚOHS znovu uložil pokutu přes 50 milionů pekárnám za kartel z roku 2003

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) znovu uložil pokutu 52,8 milionu korun třem pekárenským společnostem za zakázané dohody, jichž se dopustily v roce 2003. ÚOHS se případem zabýval opakovaně, loni v prosinci pokuty zrušil Krajský soud v Brně, existenci kartelu ale potvrdil.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Pečivo (ilustrační foto)

Pečivo (ilustrační foto) | Foto: Filip Jandourek

Opakované pokuty pekárenským firmám uložil svým rozhodnutím z 22. října 2014 předseda Antimonopolního úřadu Petr Rafaj.

Podle ÚOHS firmy porušili zákon o ochraně hospodářské soutěže tím, že se nejpozději od září 2003 domlouvaly na zdražení pečiva, chleba a cukrářského pečiva pro své odběratele. Poté jim rozeslaly oznámení o zvýšení cen uvedených výrobků.

„V průběhu realizace svého záměru pokračovali ve vzájemných kontaktech a výměně informací za účelem sladění postupu při vyjednávání s odběrateli, to vše nejméně do 12. 11. 2003,“ uvádí v tiskové zprávě ÚOHS.

Úřad v tomto případě poprvé pravomocně rozhodl již v roce 2005, kdy uložil pokuty v souhrnné výši 120 milionů korun. Od té doby bylo rozhodnutí projednáváno správními soudy, které potvrdily rozhodnutí v části týkající se deliktu, avšak zrušily sankce, zejména kvůli odlišnému právnímu názoru na způsob výpočtu pokuty.

Pokuty ÚOHS (52,8 milionů)
- Delta pekárny 24,8 milionů
- OK rest (dříve Odkolek) 14,8 milionů
- Penam 13,2 milionů

Nová pokuta tedy byla podle Rafaje stanovena v souladu s rozsudky soudů. Společnosti Delta pekárny byla uložena sankce ve výši 24,8 milionu korun, OK rest (dříve Odkolek) má zaplatit 14,8 milionu a Penam 13,2 milionu korun.

Předseda Úřadu ve svém správním uvážení zohlednil řadu dalších přitěžujících i polehčujících okolností, které hrály roli při výpočtu sankce.

Věnoval se také skutečnosti, že společnosti Delta a OK rest, které v současné době náleží do skupiny European United Bakeries, generují jen zanedbatelný obrat, neboť všechny jejich pekárenské aktivity byly převedeny do jiné společnosti z dané skupiny.

„Podle druhostupňového rozhodnutí bylo majetkové vyprázdnění těchto společností pouze účelovou snahou vyhnout se postihu za protisoutěžní jednání,“ uvádí zpráva.

ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme