Vandalové si ‚prošli‘ naučnou stezku ve Starém Hliništi u Krnova

3. listopad 2014
Zprávy , Zprávy

Výletníci, kteří zamíří do Starého hliniště na okraji Krnova, se načas musí obejít bez informací o tamní naučné stezce. Ve vzácné přírodní lokalitě se totiž vyřádili vandalové.

Obvykle se tam ozývá jen šumění stromů a zpěv ptáků, případně praskání větví pod kroky výletníků. Naučná stezka Staré hliniště na okraji Krnova, kde se před pár desítkami let těžila cihlářská hlína, teď ale kromě milovníků přírody přilákala i vandaly. Pustili se do informačních tabulí i dřevěného zábradlí.

Ekologové a ochránci přírody nad spouští jen kroutí hlavou a město už podalo trestní oznámení. „Nejvíce dostaly zabrat naučné cedule. Vandalové si evidentně prošli celou stezku,“ rozhlíží se po spoušti ekolog Martin Burešínský.

Naučná stezka je dlouhá 750 metrů a má deset zastavení. Kopíruje těžební jámu, kde se ještě v polovině minulého století těžila cihlářská hlína.

„Probíhá tady přirozený vývoj, kdy se postupně vyměňují jednotlivé druhy stromů. Odvodňovací rýhy dnes slouží jako tůňky a obojživelníci jsou dnes hlavním důvodem ochrany přírody ve Starém Hliništi. Například kvůli výskytu čolka velkého je Hliniště zapsáno také jako evropsky významná lokalita v systému Natura 2000,“ dodává ekolog.

Cedule i zábradlí by měly být zpět na svém místě už na jaře. Opravy budou provádět zřejmě ekologové a ochránci přírody, kterým se hlásí řada dobrovolníků.

Vandaly zničená naučná stezka Staré Hliniště
autor: Jana Jeckelová
Spustit audio