Areál vybuchlého muničního skladu u Vlachovic na Zlínsku uzavře armáda

Armáda pošle do Vlachovic na Zlínsku sto vojáků. Ti by měli pomoci policistům s ostrahou kolem vybuchlého muničního skladu. Dohodla se na tom vláda.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Obyvatelé Vlachovic na Zlínsku se 30. října setkali s ministrem vnitra Milanem Chovancem a ministrem obrany Martinem Stropnickým

Obyvatelé Vlachovic na Zlínsku se 30. října setkali s ministrem vnitra Milanem Chovancem a ministrem obrany Martinem Stropnickým | Zdroj: ČTK

„Nasazení vojáků lze předpokládat zhruba do konce týdne,“ uvedl ministr vnitra Milan Chovanec.

Vojáci s policisty by se měli ve smíšených hlídkách pohybovat především na okraji uzavřené oblasti. „Jde nám o to, aby se do toho areálu nedostávali lidé, kteří by tam buďto zabloudili nebo by se tam chtěli jít podívat,“ dodal Chovanec.

V areálu pracují pyrotechnici, ale ojedinělé menší výbuchy není možné na sto procent vyloučit. Může na ně mít vliv třeba i lesní zvěř. Právě neprodyšné uzavření areálu armádou by mělo riziko výbuchu minimalizovat.

Podle kabinetu je nutné nejdřív zajistit bezpečnost a řešit následky výbuchu, zaměřit se však chce i na analýzu pravidel a předpisů.

V areálu u Vrbětic, části Vlachovic, je asi 50 objektů patřící státu, který je pronajímá soukromým firmám. Munice a výbušniny byly uskladněny ve 27 z nich. Odhadem v nich bylo celkem 15000 tun výbušnin a munice. 16. října exploze skladu číslo 16, který si pronajala firma Imex Group, zasáhla 12 objektů. U dvou byl poškozen plášť, ale nedošlo k zasažení munice. V epicentru výbuchu zůstala podle všeho část pěchotní, dělostřelecké a letecké munice, zbytek byl rozmetán do okolí. Střepiny byly i 1000 metrů od skladu.

„Soukromé firmy v rámci svého podnikání na jednom místě koncentrovali velké množství munice, aniž to mělo dostatečný odraz v krizových plánech, aniž tam například byl požadavek, který je u celé řady firem, které se zabývají rizikovými výrobami například to, že musí mít vlastní hasičskou jednotku,“ konstatoval premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD).

Zpracovat analýzu, jestli jsou české zákony dost přísné, pokud jde o skladování munice, dostalo za úkol ministerstvo vnitra. Mělo by ji mít do měsíce.

Pravicová i levicová opozice poukazuje na to, že lidé chtějí hlavně záruku, že se výbuch nebo něco podobného nebude opakovat. V Česku je takových skladů asi 30. Je pravděpodobné, že změnu zákonů ministerstvo vnitra navrhne.

Kromě ministrů řešili na vládě bezpečnost v areálu i policejní prezident, náčelník Generálního štábu Armády ČR, hasiči a také hejtman Zlínského kraje Stanislav Myšák (ČSSD). Kraj na místě zajišťuje zdravotníky.

Chystá se i plán, co s municí, která v areálu je. Podle ministra Chovance by ho firmy, které v areálu materiál skladují, měli předložit do úterý. Pokud se do zítřka nedomluví, bude muset odvoz zajistit stát. Munice by se mohla likvidovat třeba ve vojenském prostoru Libavá. Může to trvat měsíce.


Zvětšit mapu

Lenka Jansová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme