Lázně Velichovky před více než rokem zkrachovaly, teď se připravují na znovuotevření

Od krachu lázní Velichovky na Královehradecku uplynul už víc než rok. Tehdy přišla o práci stovka lidí a život v malé obci se změnil k nepoznání. Teď ale nový majitel lázeňský areál opravuje a chystá na znovuotevření.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Velichovky

Velichovky | Foto: Ľubomír Smatana | Zdroj: Český rozhlas

„Tahle fotka je z roku 1957,“ ukazuje fotografii lázní Anna Ptáčková, která pracovala v lázních Velichovky neuvěřitelných 56 let. Loni, stejně jako ostatní, dostala výpověď a lázně následně kvůli dluhům skončily v insolvenci.

„Strašně těžko jsem to nesla, protože je to vlastně celý můj život,“ přiznává. Teď už ale paní Ptáčková v lázních znovu pracuje. K důchodu si přivydělává v kuchyni, kterou nový vlastník zprovoznil jako první. Zbytek areálu se stále opravuje.

Přehrát

00:00 / 00:00

V lázních Velichovky, které se po loňském zkrachování, připravují na znovuotevření, natáčel redaktor Václav Plecháček

„Kromě toho, že se původní lázně koupily za 60 milionů korun, tak došlo k opravě společenského domu, provádí se oprava Masarykova domu a také oprava zimních lázní,“ říká Martin Dürrer, který je dočasně pověřený vedením lázní.

„Za letošek předpokládáme sumu 15 milionů, která bude do těchto oprav investována,“ upřesňuje. V ruce má rozhodnutí o povolení těžby peloidu, tedy kašovité přírodní látky geologického původu. Ve Velichovkách ji chtějí využívat pro koupele i zábaly lázeňských hostů.

„My bychom chtěli těm lázním vrátit takový trošičku nádech původních lázní, kde byl ten peloid skutečně hustý, a když člověk vylezl z vany, tak na něm zůstával nalepený a musel pak jít na skotské střiky, aby se to z něj smylo,“ popisuje.

Znovu otevření lázní bude oživením pro celou obec. Třeba v jediném místním obchůdku s potravinami totiž podle prodavačky Heleny klesly po odjezdu posledních lázeňských hostů průměrné denní tržby o dva tisíce korun. „Doufám, že se to otevře a budou větší tržby,“ věří.

Na více než stoletou lázeňskou tradici chtějí Velichovky navázat v březnu. Do té doby ale musí provozovatel sehnat nejen nový personál, ale především licenci, o kterou lázně po krachu přišly.

Václav Plecháček Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme