Krize s Islámským státem Kurdy ze všech území sjednotila, míní obyvatelé iráckého Kurdistánu

Iráčtí Kurdové bojují v plné síle po boku obránců syrského města Kobani proti radikálům z hnutí Islámský stát. 150 vojáků jednotek pešmerga se minulý týden přesunulo z iráckého Kurdistánu letecky i po zemi přes území Turecka. Přivezli s sebou i těžší vojenskou techniku, kterou syrští Kurdové v obklíčeném Kobani zoufale potřebují.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Bojovník kurdských milic pešmerga na vojenském voze mířícím do Kobani

Bojovník kurdských milic pešmerga na vojenském voze mířícím do Kobani | Zdroj: Reuters

Když před necelým týdnem opouštěli pešmergové Irák, vyprovázeli je místní lidé s radostí. A přestože je samotný irácký Kurdistán ve válce s Islámským státem, lidé tu vyslání pomoci do Sýrie podporují.

„Chtěli jsme pomoci Kobani už dávno. Naštěstí se to konečně stalo. Kobani je kurdské město a povinností každého Kurda je Kobani bránit. Ostatně například já mám v Kobani vzdálené příbuzné," říká Muhammad, který na okraji Erbílu v Iráku prodává kuřecí šavermu.

Přehrát

00:00 / 00:00

O tom, jak se na pomoc Kobani dívají obyvatelé iráckého Kurdistánu, natáčel blízkovýchodní zpravodaj ČRo Štěpán Macháček

Stejně jako většina lidí v iráckém Kurdistánu je toho názoru, že krize s Islámským státem Kurdy ze všech území sjednotila.

„Kobani je v troskách. Džihádisté, to nejsou lidé, nemají žádnou víru, jsou to vlastně žoldáci. A i když jsme poslali do Sýrie jen 150 vojáků pešmergy, rozhodně to zvedne morálku všech Kurdů,“ myslí si Muhammad.

Pomoc syrskému Kobani hájí i samotné ministerstvo pro činnost pešmergů. „Vyslání našich jednotek nás tady, v Kurdistánu, rozhodně neoslabí. A pokud nás Kurdové v Kobani požádají o další posily, pošleme je," řekl Českému rozhlasu mluvčí ministerstva Helgurd Mela Alí.

Podle něj záleží vše na požadavcích obránců Kobani. Oni prý určují, kolik čeho potřebují a v iráckém Erbílu se pak snaží jejich požadavkům vyhovět.

„Velení západního Kurdistánu, kde je i Kobani, nás požádalo o pomoc a ta spočívá ve vyslání těžkých zbraní. Takže na základě jejich požadavku jsme pro ně vybrali výzbroj a vojáky," říká Mela Alí.

Přitom právě nedostatečná výzbroj zůstává podle něj hlavním problémem pro irácké kurdské bojovníky. „Mezinárodní koalice nám leteckými údery opravdu vydatně pomáhá. Ale pokud jde o výzbroj, tak tam je podpora malá. Stále žádáme mezinárodní společenství, aby nás podpořilo dodávkami zbraní.“

Pešmergové: Obsazená území už neopustíme

Mela Alí naznačuje i další plány, které kurdské jednotky na severu Iráku mají. „Prvním krokem naší strategie je osvobodit ta území, kterých se před dvěma měsíci zmocnili teroristé z Islámského státu,“ říká.

„Tam patří i Sindžár nebo křesťanské obce na severu země. A patří tam i okolí Kirkúku,“ zdůrazňuje mluvčí citlivý předmět sporu mezi kurdskou a bagdádskou vládou.

Na ropu bohatý Kirkúk totiž před letním útokem džihádistů kurdské autonomii nepatřil, po ústupu irácké armády ho ale pešmergové obsadili a už se ho nehodlají vzdát. „Kirkúk i další oblasti, které jsme po irácké armádě převzali, už neopustíme,“ řekl velitel jedné jednotky pešmergů.

Bagdád teď ale není v situaci, kdy by si mohl konfrontaci s Kurdy dovolit.

Štěpán Macháček Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme