Vláda schválila základní parametry kurzarbeitu, lidé by dostávali 70 procent mzdy

Vláda schválila parametry kurzarbeitu, čili zkrácené pracovní doby pro firmy v tísni. Lidé by brali polovinu mzdy od firmy a pětinu od státu. Týká se to podniků, které postihla krize nebo živelní katastrofa.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Michaela Marksová

Michaela Marksová | Foto: Filip Jandourek

„Tento příspěvek nakonec vláda schválila tak, že by se zaměstnanci vyplácelo 70 procent jeho průměrné mzdy,“ oznámila ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová z ČSSD.

„A to tak, že 50 procent této částky by hradil zaměstnavatel a 20 procent by bylo hrazeno ze státního rozpočtu.“

Přehrát

00:00 / 00:00

Dohodu nad parametry kuzarbeitu přiblížila Lenka Jansová

Příspěvek by mohly získat firmy, které by musely zkrátit pracovní dobu o 20 až 40 procent. Podniky by pobíraly podporu půl roku, při opakované žádosti maximálně rok.

„Jedná se o příspěvek, který by měl být vyplácen zaměstnavatelům, aby si udrželi své zaměstnance i v dobách, kdy následkem vnějších vlivů, jako je hospodářská krize, nebo teď sankce proti Rusku, nebo třeba živelní katastrofy, nemají pro zaměstnance dost práce a museli by je jinak propustit,“ vysvětlila Marksová.

O tom, že nastala doba pro kurzarbeit - třeba ekonomická krize - by rozhodla vláda svým nařízením. Pak by ještě rozhodovala o každé žádosti zvlášť. Podle ministryně Marksové to velká komplikace nebude:

„Tato jedna podmínka, domníváme se, nebude škodit, nebude překážkou. Protože zatím nepředpokládáme, že žádostí bude tolik. Pokud by se stalo v praxi, že by to bylo neúnosné, tak bychom od toho mohli opustit.“

Odbory jsou spokojené, zaměstnavatelé nikoli

Odbory původně chtěly, aby lidé z podniků v krizi dostávali 90 procent mzdy - polovinu této částky od firmy a zbytek od státu. S dohodnutou vládní variantou jsou ale podle svého šéfa Josefa Středuly spokojené:

„Před námi je daleko těžší úkol, než je otázka dohody nad parametry. A to je paragrafové znění a následné jednání s Úřadem pro ochranu hospodářské soutěže.“

Návrh vlády se nelíbí zaměstnavatelům. Podmínky jsou podle nich tak nevýhodné, že firmy nebudou příspěvek využívat.

O novele zákona o zaměstnanosti s úpravou kurzarbeitu by měli zákonodárci rozhodnout v příštích měsících. Opatření by mohlo fungovat od jara.

Lenka Jansová, Nikola Bojčev, mkp Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme