Ve Fallúdži se dál bojuje, obyvatelé marně vyhlížejí pomoc

Boje ve Fallúdži i přes oficiální konec americké operace pokračují. Americké tanky dnes znovu intenzivně ostřelují pozice povstalců. Prudké boje brání humanitárnímu konvoji iráckého Červeného půlměsíce doručit pomoc civilistům, kteří jsou ve městě uvězněni již šest dní od začátku ofenzivy.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

američtí vojáci ve Fallúdži

američtí vojáci ve Fallúdži | Foto: EPA

Sedm nákladních vozů a ambulancí iráckého Červeného půlměsíce se dostalo do nemocnice ve Fallúdži v sobotu, ale konvoj dosud nemohl překročit Eufrat do čtvrtí města, kde je pomoci nejvíce zapotřebí.

Reportér agentury Reuters, který je s konvojem na západním okraji města, informoval o střelbě z děl a kulometů doprovázené výbuchy granátů. Boje pokračují i přesto, že američtí velitelé už hovořili o slábnoucím odporu povstalců.

"Před dvěma dny s námi aktivně bojovali. V noci na dnešek utíkali. Vypadá to, že jsme krůček od toho, abychom zlomili jejich vůli," řekl dnes ráno kapitán tankové roty Robert Bodisch. "Myslím, že to nebude dlouho trvat."

Boje podle Reuters probíhají hlavně ve čtvrti Šuháda na jihu města, kde se soustřeďují zahraniční radikálové. Americká letadla a dělostřelectvo ale údajně bombardují i cíle v severozápadní čtvrti Džolan.

Velitel námořní pěchoty ve Fallúdži generál Richard Natonski dnes uvedl, že při operaci, která začala v pondělí, američtí vojáci zabili asi 1200 povstalců. Smrt našlo v bojích nejméně 25 amerických vojáků a také jejich pět iráckých kolegů.

Není jasné, kolik z asi 300.000 obyvatel města před ofenzivou uprchlo, ani kolik jich při bojích zahynulo. Premiér Ajád Aláví v sobotu řekl, že mezi civilisty nebyly "žádné oběti". Prohlásil, že šlo o "jasné vítězství nad povstalci a teroristy".

Dnes našli američtí vojáci na ulici ve Fallúdži zohavené tělo zhruba šedesátileté ženy. Údajně šlo o bělošku se světlými vlasy. Panují obavy, že zavražděná byla jednou z unesených cizinek.

Koncem října povstalci v Iráku unesli dvě Evropanky provdané za Iráčany - humanitární pracovnici Britku Margaret Hasanovou a Polku Teresu Borczovou. Únosci mimo jiné požadovali stažení zahraničních jednotek z Iráku.

Podle amerických činitelů je opět pod kontrolou severoirácký Mosul, který se v uplynulých dnech stal terčem soustředěného útoku rebelů. Ozbrojené skupiny po asi 50 povstalcích ve středu a ve čtvrtek napadly policejní stanice v Mosulu, z nichž ukradly zbraně, vozy a neprůstřelné vesty.

Desítky policistů dezertovaly a v důsledku toho devět z 33 mosulských policejních stanic padlo dočasně do rukou povstalců. "Neřekl bych, že bychom byli blízko propasti, ale bylo to alarmující," přiznal americký velitel v Mosulu generál Carter Ham.

Martin Hromádka, Denisa Novotná Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme