Německá politika zahání Rusko do kouta, tvrdí německý exkancléř Helmut Kohl

Německý postoj k Rusku není v pořádku, myslí si bývalý německý kancléř Helmut Kohl. Píše o tom ve své nejnovější knize, která vychází tuto středu. Vinu za vyhrocenou situaci mezi Západem a Ruskem nesou podle Kohla státy G7, které Rusko ze svého kroužku vyloučily. Tato a další slova Helmuta Kohla víří německou politiku.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Bývalý německý kancléř Helmut Kohl (na snímku s manželkou Maike Richter-Kohl) představil ve Frankfurtu svou novou knihu Strach o Evropu. 3. 11. 201

Bývalý německý kancléř Helmut Kohl (na snímku s manželkou Maike Richter-Kohl) představil ve Frankfurtu svou novou knihu Strach o Evropu. 3. 11. 201 | Zdroj: Reuters

„Německá politika vede jen k izolaci Ruska a to ho vlastně zahání do kouta, což není dobře. Západ se mohl zachovat chytřeji,“ tvrdí Helmut Kohl ve své nové knize Strach o Evropu.

Už dnes ji představil ve Frankfurtu nad Mohanem za přítomnosti nového předsedy Evropské komise Jeana-Clauda Junckera. Pasáže z knihy se už dostaly na veřejnost i do médií.

Přehrát

00:00 / 00:00

O nové knize Helmuta Kohla i jeho názorech na německou politiku informuje zahraniční zpravodaj ČRo Pavel Polák

V souvislosti s Ruskem stojí za zmínku, že to byl právě Helmut Kohl, kdo se – ještě ve své pozici kancléře – hodně zasadil o to, aby světové ekonomiky mezi sebe Rusko v roce 1998 přijaly.

Byl to navíc právě Sovětský svaz, kdo dovolil Kohlovi sjednocení Německa. Bez něj by to možné nebylo.

Nejen Helmut Kohl, ale i další bývalý německý kancléř, Gerhard Schröder, volí směrem k Rusku v poslední době velmi mírná slova. Právě Gerharda Schrödera, svého nástupce v úřadu, však Helmut Kohl ve své knize moc nešetří.

Vytýká mu především dvě věci. To, že Německo spolu s Francií netrvalo na dodržování paktu stability, tedy aby schodky veřejných rozpočtů v zemích eurozóny nebyly vyšší než tři procenta HDP a aby míra státního zadlužení nepřekročila domluvenou hranici.

Kohl stál u vzniku měnové unie

Druhou výtkou je, že Schröderova vláda nezabránila přijetí Řecka do eurozóny, přestože už v té době byly pochybnosti nepřehlédnutelné. Podle Kohla je obojí velkou ostudou německé politiky.

Helmut Kohl prosazoval zavedení eura a stál u vzniku měnové unie. Podle něj je dodnes euro největším pojítkem Evropy a Evropa by za něj měla bojovat. Když teď vidí, jak se tento projekt otřásá v základech, nese to s nelibostí.

Zdá se, že 84letý Helmut Kohl vydává v poslední době jednu knihu za druhou, není tomu ale úplně tak. Před měsícem sice na knižním veletrhu ve Frankfurtu nad Mohanem představil své paměti, jednalo se však o reedici toho, co napsal už dříve.

Záhy poté vyšla kniha Kohlovy protokoly. Tu ovšem exkancléř nemá příliš v oblibě, protože byla vydána proti jeho vůli. Vychází z přepisů několika set hodin rozhovorů mezi ním a autorem této knihy Heribertem Schwanem. Kohl si později publikaci rozmyslel a vydání knihy chtěl zabránit, to se mu ale nepodařilo.

Pavel Polák, kap Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme