Chci se rozvést, ale nemám na advokáta. Pomůže mi někdo?

30. říjen 2014
Žurnál servis

Rozvést se není nic jednoduchého. Nejen pro rodinné vztahy, ale třeba i pro peněženku: pomoc právníka, bez které se u komplikovaného rozvodu neobejdete, totiž není vůbec levná. Má člověk ve složité finanční situaci šanci na pomoc advokáta zdarma nebo za snížený poplatek? Mluvili jsme s Ivou Chaloupkovou, mluvčí České advokátní komory.

Když nemáte na právníka a jste před soudem v trestní věci, pomoc vám zajistí stát. „Pokud potřebujete právníka v trestním řízení, tak na něj buď máte, nebo vám ho přidělí stát, takzvaně ex offo,“ vysvětluje mluvčí.

U občanských sporů, třeba pří s majetným sousedem nebo rozvodů, se o sebe musí člověk postarat sám. „Pokud ho potřebujete v civilním řízení, můžete požádat soud, aby vám ustanovil advokáta zdarma a zbavil vás soudních poplatků. Pravda je, že soudy zřídka vyhovují,“ konstatuje Chaloupková.

V případech, kdy je člověk opravdu v kritické situaci – u rozvodu může jít například modelově o spor nemajetné maminky na rodičovské dovolené, která s dětmi opustila bohatšího muže a ten vyhrožuje, že ji s právníky o děti připraví – může požádat o pomoc přímo advokátní komoru.


Lidé až na poslední chvíli – tedy při podání ústavní stížnosti – zjišťují, že si možná přece jenom už na začátku toho advokáta měli vzít: možná by ho to stálo méně nervů, peněz, všeho.

„Advokáti jsou schopni v oprávněných případech připraveni vyhovět žadatelům a služby poskytnout zcela zdarma, nebo za sníženou odměnu,“ potvrzuje mluvčí. Každoročně takto advokáti pomůžou stovkám lidí.

„Úplně nejvíc žádostí, a i vyhověných žádostí, se týká ústavních stížností. U ústavní stížnosti je ale už pozdě hledat advokáta. Bez advokáta ústavní stížnost nepodáte, ale pro nás to znamená, když taková žádost přijde, že většinou se člověk pokoušel celou dobu práva domoci sám, a neuspěl,“ popisuje Chaloupková.

autor: Karolína Procházková
Spustit audio