Šlechtová ruší na MMR dvě sekce, které vedli nominanti KDU-ČSL a ČSSD

Nová ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová (vybraná hnutím ANO) ruší ve svém resortu dva odbory a místo nich zřizuje dva nové. Chce tím prý zefektivnit práci ministerstva. Šéfům zrušených sekcí, kteří byli nominovaní koaličními stranami, chce Šlechtová nabídnout jiné místo na ministerstvu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová

Ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová | Foto: Filip Jandourek

Ministryně nově vytváří sekci regionálního rozvoje a sekci veřejného investování a ruší sekci cestovního ruchu a sekci územní a bytové politiky. Změny začnou platit 10. listopadu.

Nové uspořádání podle Šlechtové více odpovídá hlavnímu zaměření ministerstva.

„Ty agendy se sem dostaly velice různým způsobem, je to nesourodé,“ řekla. „Mám ráda řád, mám ráda škatulky, mám ráda agendy, které spolu souvisejí, domnívám se, že tou novotou přispěji k silnému a efektivnímu ministerstvu pro místní rozvoj,“ řekla.

Sekci cestovního ruchu vedl Jiří Houdek, kterého do vedení MMR nominovali lidovci, sekci pro územní a bytovou politiku pak Petr Smrček, nominovaný ČSSD. Oba muži ve funkcích skončí zároveň s koncem sekcí, které vedli.

„Oběma jsem nabídla adekvátní místo na ministerstvu. Stále o tom jednáme jak s panem Bělobrádkem, tak i panem premiérem Sobotkou. Nicméně v tuhle chvíli platí, že oba náměstci k 9. listopadu ve funkcích končí,“ prohlásila ministryně Šlechtová. Nově zřízené sekce by měli vést Marek Kupsa a Jiří Votruba.

Změna je podle ministryně určitou přípravou na nový zákon o státní službě.

Ministerstvo pro místní rozvoj | Foto: Filip Jandourek

„Který říká, že každý ministr může mít až nejvýše dva náměstky nominované vládními stranami, ale zároveň neříká, že je to povinnost. Záleží tedy na každém ministrovi, zda si pozici politického náměstka vytvoří nebo nevytvoří,“ dodala Šlechtová.

Pokud by jí koaliční partneři personální změny přece jen neschválili, je prý připravena jejich rozhodnutí respektovat.

Šlechtová v čele resortu vystřídala Věru Jourovou, která zamířila do Evropské komise. Do vedení resortu ji jmenoval prezident 8. října.

Kromě zmiňovaných změn ve struktuře ministerstva by ráda iniciovala i změnu kompetenčního zákona, který označila za „Pandořinu skříňku“.

„Když jsem si dělala jeho analýzu, tak některé činnosti se tam dublují mezi několika ministerstvy. Myslím si, že tato vláda by jej měla otevřít,“ uvedla Šlechtová.

Jitka Hanžlová, ČTK, kov Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme