Břevnovský hřbitov - místo, kde našla věčný klid elita národa

3. listopad 2014
Zprávy

Za zdmi Břevnovského hřbitova odpočívá hned několik slavných osobností. Najít tam můžeme náhrobky Karla Kryla, filosofa Jana Patočky nebo rodiny Skoumalových, ze které pochází i nedávno zesnulý skladatel Petr Skoumal. Na vyvýšeném místě nedaleko Břevnovského kláštera se pohřbívalo už od 18. století, kdy se zaplnila krypta samotného kláštera. O celý hřbitov se staral benediktinský řád - a právě hrob jednoho z významných církevních hodnostářů najdeme hned nalevo od vchodu.

„Stojíme u hrobu opata Anastaze Opaska, je to tady ta šedá deska před námi," říká mi můj průvodce spisovatel Petr Motýl a pokračuje: „To je velmi důležitá postava nejen pro tento klášter, ale i pro hřbitov, protože celá řada lidí, prostých lidí, ale i umělců tu chtěla být pohřbena kvůli němu. Být mu blízko i po smrti."

Hodně navštěvovaný je hrob Karla Kryla. Ten najdeme v zadní části na pravé straně blízko hřbitovní zdi. „Kolem hrobu je plno svíček, ale zdaleko to není tak silné, jak to bývalo v druhé polovině devadesátých let. Karel Kryl zemřel v roce 1994 a narodil se v roce 1944, takže má letos kulaté výročí narození i úmrtí. Ten hrob byl poutním místem. Chodilo sem hodně lidí a třeba i studentů. Z doslechu jsem se dozvěděl, že právě studenti třeba přelézali v noci hřbitovní zeď, seděli u hrobu, hráli písničky na kytaru často až do ranních hodin. To ale začalo po roce 2000 mizet."

V Břevnově jsou ale i hroby osobností, které jsou méně známé, pro českou kulturu byly ale důležité, připomíná Petr Motýl. „Je to hrob Aloise a Hany Skoumalových, což jsou význační překladatelé z angličtiny a shodou okolností i rodiče nedávno zesnulého hudebníka Petra Skoumala. Ten tu ale s největší pravděpodobností s rodiči pohřben nebude."

Osobnosti, která je spojená s Břevnovem, je i filosof Jan Patočka. Ten zemřel v roce 1977 po těžkých výsleších Státní bezpečnosti. Působil totiž nejen na vysokých školách, ale byl i jedním z prvních mluvčích Charty 77. Díky tomu, že je známý v zahraničí, sem jezdí i hodně cizinců: „Sem skutečně jezdí katedroví učitelé z celého světa, ale i třeba zahraniční studenti, kteří jsou v Praze. Ten pohřeb byl tehdy velkou demonstrací odporu. A je známo, že tehdejší Státní bezpečnost rušila pietu pohřbu tehdy jak se dalo. Poslala nad hřbitov vrtulník, který nízko přelétal a na protějším armádním stadionu jezdily plochodrážní motorky, vše se dělalo proto, aby se co nejvíce rušilo důstojné rozloučení s Janem Patočkou," připomíná Petr Motýl.

autor: jch
Spustit audio

Více z pořadu