O sterilizaci je třeba požádat dvakrát. Lékaři ji provedou už 21letým

31. říjen 2014
Žurnál servis

I když dnes existuje celá řada antikoncepčních možností, může se stát, že některé ženě nevyhovuje žádná z nich. Pro ni by nejlepší ochranou před otěhotněním mohla být sterilizace. Kdy může žena o sterilizaci požádat a kdy zákrok zaplatí pojišťovna? Radili jsme se s doktorem Martinem Charvátem z gynekologické ordinace Gynera.

Podmínky, za kterých lékaři sterilizaci provádějí, jsou dnes velmi jednoduché. „Podle nového zákona o specifických zdravotních službách smí o sterilizaci požádat každá svéprávná žena starší 21 let,“ shrnuje Charvát.

„Další požadavek je, že o to musí požádat dvakrát, a pokud nejde o zdravotní důvody, musí požádat v intervalu minimálně 14 dnů; pokud je to ze zdravotních důvodů, je tam interval snížen na sedm dní,“ dodává.


Dříve sterilizace prováděla jen lůžková zařízení, protože šlo o břišní operaci s narkózou, která vyžadovala pobyt v nemocnici. V posledních dvou letech je možno provést výkon ambulantně – hysteroskopicky (tzn. „vnitřkem dělohy“). Tento výkon trvá asi 10 minut a provádí se bez anestezie, takže žena může bezprostředně po něm odejít domů.

Zatímco podle staré legislativy mohla o sterilizaci žádat jen matka tří a více dětí (případně se zákrok dělal ze zdravotních důvodů), dnes se na počet potomků nehledí. O zákrok může bez zdravotní indikace požádat i žena bezdětná. „Sterilizace je brána jako každá jiná antikoncepční metoda. Samozřejmě, žena by si měla být vědoma toho, že to je metoda nevratná,“ vysvětluje lékař.

Žena, která se chce nechat sterilizovat, musí počítat s tím, že si zákrok zaplatí sama: je chápán jako ochrana před početím. Jen ve velmi malém procentu případů existuje ke sterilizaci zdravotní indikace; pak ji pojišťovny proplácejí.

„Chtěl bych upozornit na jednu věc: dříve se prováděla sterilizace ženám na jejich žádost a na úhradu pojišťovny při druhém císařském řezu, tato situace ale již neplatí. Zdravotní důvody musí být opravdu život ohrožující stavy,“ zdůrazňuje doktor Charvát.

Zatímco v Česku se většina žen před nechtěným početím chrání hormonální antikoncepcí, ve světě je běžné, že matky starší 35 let podstupují sterilizaci. „Například v USA je sterilizace častější antikoncepční metodou u žen starších 35 let než třeba hormonální antikoncepce,“ popisuje gynekolog.

autor: Karolína Procházková
Spustit audio