Chcete si pořídit hrob? Nebožtíka nepotřebujete

9. září 2014
Žurnál servis

Víte, jak postupovat, když hledáte místo posledního odpočinku pro sebe nebo pro člena rodiny? Kolik stojí hrobové místo? A můžete se třeba i v Praze nechat pohřbít v rakvi přímo do země? Odpovídal Martin Červený, ředitel Správy pražských hřbitovů.

I když smrt je téma, které lidé neřeší příliš rádi, některé věci související s odpočinkem věčným je třeba zařídit. Místo, kam uložíte ostatky zesnulého příbuzného, si přitom můžete vybrat i přes internet. „Přibližná informace o tom, jaká jsou k dispozici volná místa, je na internetu na našich stránkách www.hrbitovy.cz,“ vysvětluje ředitel Červený.


Správu hřbitova zajišťuje obvykle obec; informace o tom, kam se obrátit, kdybyste si chtěli najmout hrob, vám proto dají na radnici nebo magistrátu.

Na většině pražských hřbitovů není problém najít volné hrobové místo. „Jen na některých může být problém získat hrobové místo požadovaných kritérií – tedy na některých hřbitovech nejsou volné hrobky, na jiných urnové hroby,“ dodává.

Pohřbít do země se ovšem můžete nechat jen na některých hřbitovech. „Pohřbívání v rakvi do země je zde zakázáno Hygienickou stanicí hl. m. Prahy převážně z důvodů výskytu spodní vody,“ vysvětluje Červený.

Pokud byste si chtěli vybrat místo posledního odpočinku třeba pro sebe, není to problém. K tomu, abyste si určitý hrob rezervovali, totiž nemusíte mít „nebožtíka“. „K vlastnímu uzavření smlouvy postačí občanský průkaz a hotovost či platební karta k uhrazení nájmu. U hrobů je smlouva uzavírána na dobu 10 let (tlecí doba), u hrobek je minimální doba pronájmu 20 let, u urnových hrobů či kolumbárních okének lze uzavřít smlouvu na 5 let,“ uvádí ředitel.

Kromě výdaje za nájem hrobového místa musíte počítat i s poplatky za hrobové příslušenství: pomník, náhrobní desku a podobně. Tuto cenu stanovuje soudní znalec.

autor: Karolína Procházková
Spustit audio