Dotkni se vědy

4. listopad 2014

Týden vědy a techniky AV ČR je největší vědecký festival v České republice, který pořádá Akademie věd ČR spolu s partnerskými organizacemi, mezi které patří i Vědecká knihovna v Olomouci. Letošní čtrnáctý ročník se bude konat ve dnech 1. až 15. listopadu.

„Svět kolem nás je plný technologií reagujících na náš dotyk a my jsme si zvykli hmat používat při poznávání a prožívání světa víc než kdy předtím. Věřím proto, že právě přiblížení práce českých vědců až na dotek Vám pomůže nalézt odpovědi na otázky a poskytne jedinečný zážitek napříč všemi vědními obory,“ říká o letošním mottu předseda Akademie věd ČR prof. Jiří Drahoš.

Ve středu 5. listopadu od 17:00 hodin budou mít posluchači možnost ve Vědecké knihovně v Olomouci vyslechnout přednášku Ing. Martina Nikla, CSc., z Fyzikálního ústavu AV ČR, v. v. i. Scintilátory kolem nás. Scintilační materiál má za úkol převést ionizující rentgenovo nebo gama záření, případně i urychlené částice, na záblesk viditelného světla, který se pak s velkou citlivostí dá běžnými fotodetektory převést na elektrický signál k dalšímu zpracování. Tyto materiály jsou využity v širokém spektru aplikací: v moderních metodách lékařského zobrazování (CT, PET, SPECT), v bezpečnostních technikách, průmyslových defektoskopiích, v ochraně a monitorování životního prostředí, ve fyzice vysokých energií, atd. Přednáška ukáže princip jejich funkce, základní fyzikální problémy jejich současného výzkumu, a perspektivy a příklady jejich praktických aplikací.

Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.