Soud začal projednávat kauzu zakázky pro ProMoPro, žalobě čelí 12 obviněných

Pražský městský soud začal vyslýchat obžalované v kauze ProMoPro. Jako první se hájila někdejší náměstkyně vicepremiéra vlády pro evropské záležitosti Alexandra Vondry Jana Hendrichová. Ta je podle obžaloby odpovědná za o téměř 400 milionů korun předraženou zakázku.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Na snímku je obžalovaná náměstkyně někdejšího místopředsedy vlády Alexandra Vondry Jana Hendrichová

Na snímku je obžalovaná náměstkyně někdejšího místopředsedy vlády Alexandra Vondry Jana Hendrichová | Zdroj: ČTK

Státní zástupce Tomáš Černý četl rozsáhlou obžalobu hodinu a půl. Případ se týká 12 lidí, které viní hned z několika trestných činů - z podvodu, zneužití pravomoci nebo praní špinavých peněz.

Úřad vlády podle žalobce uzavřel zakázku na osvětlení, ozvučení nebo videokonference během českého předsednictví Evropské unii bez výběrového řízení a navíc nevýhodně.

„Úřad vlády jako objednatel měl ve smluvním vztahu s dodavatelem, společností ProMoPro s.r.o., sjednány krajně nevýhodné cenové podmínky umožňující tomuto dodavateli, si fakticky jednostranně a neomezeně diktovat a stanovovat ceny za poskytování služeb souvisejících s provozem tzv. zajišťovacích služeb,“ řekl státní zástupce.

Přehrát

00:00 / 00:00

Dění u soudu sledovala Veronika Hlaváčová

Firma ProMoPro si tak podle obžaloby účtovala peníze za jiné projekty nebo si nechala proplácet vymyšlené faktury. A to za skoro 400 milionů korun.

„Byla vylákána a uhrazena za tzv. zajišťovací služby částka v celkové výši nejméně 388 356 677,50 Kč,“ uvedl Černý.

Stát požaduje od 12 obžalovaných náhradu škody

Stát vyčíslil škodu celkově na skoro 940 milionů korun. Kvůli zakázce totiž dostal Úřad vlády pokutu 550 milionů korun.

„Škoda vznikla na základě rozhodnutí Finančního úřadu pro hlavní město Prahu, kterým byl Úřadu vlády uložen odvod do státního rozpočtu za porušení rozpočtové kázně. Tuto škodu uplatňuje Česká republika proti obžalovaným jedna až dvanáct,“ říká Simona Horáčková z Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových.

Hlavní obžalovaná je Jana Hendrichová, která byla v době českého předsednictví Evropské unii náměstkyní tehdejšího vicepremiéra pro evropské záležitosti Alexandra Vondry.

U soudu vypovídala jako první a v kauze sporné zakázky popřela jakoukoli vinu: „Necítím, že bych měla odpovědnost za nesprávné zadání. To zadání se všem složkám na Úřadu vlády, které s ním přišly do styku, jevilo jako patrně přijatelné.“

Jana Hendrichová, Radomír Karlík, David Mlíčko, Jaroslav Veselý, Vlastimil Maxa, Marcel Příkopa, Ivan Komárek, Roman Pekarovič, Radek Müller, Václav Čada, Pavel Girstl | Foto: ČTK

Vedle Hendrichové jsou obžalovaní dva její někdejší podřízení z Úřadu vlády, Radomír Karlík a David Mlíčko.

Za firmu ProMoPro je pak před soudem její bývalý jednatel Jaroslav Veselý. Obžalobu označil za nesmysl. Zakázka podle něj předražená nebyla.

„Kdo trochu přemýšlí a spočítá si to, spočítá si, kolik stál Měnový fond, kolik stál summit NATO - a najednou já bych o 60 až 70 procent předražil, k tomu nemá cenu se vyjadřovat. To chce jen soudné myšlení.“

Výslech obžalovaných soudkyně naplánovala na následující dva týdny. Pak přijdou na řadu svědci a znalci. Jednání bude pokračovat i příští rok v březnu a květnu.

Milan Kopp, Veronika Hlaváčová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme