Skvrnitost u jablek potrápila ovocnáře v celé České republice

Ovocnáři v Česku si stěžují na skvrnitost u letošní sklizně jablek. Původcem nevzhledných teček na plodech jsou mikroskopické houby.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Produkční sad

Produkční sad | Foto: Miroslav Kobza | Zdroj: Český rozhlas

Houby napadají pouze slupku a škodí plodům spíš na kráse, chuťově jablku nic nechybí. „Ta jablíčka jsou dobrá, ale jsou ošklivá,“ říká zahrádkářka ze Zlína Veronika Jurčová.

Konzumace by problém být neměla. Lidé je jedí i moštují a zpravidla si na žádný problém nestěžují. Horší je to se skladováním.

Přehrát

00:00 / 00:00

O to, co způsobuje skvrnitost jablek, se zajímala redaktorka Andrea Kratinová

„To jablíčko je jakoby uzavřené, nemůže dýchat,“ vysvětluje ovocnář z Otrokovic František Kašpar.

Jedním z důvodů, proč jsou jablka nevzhledná, může podle něj být špatně ošetření korun stromů. „Je potřeba větve prořezat a korunu provzdušnit, tím se tomu dá částečně zabránit,“ radí.

V průmyslových Otrokovicích se ozývaly i hlasy, že tam za skvrnitost jablek může znečištěné ovzduší. Podle Petra Zakopala, vedoucí tamního odboru životního prostředí, však tomu tak není.

„Skutečně se to týká pouze mikroklimatu, který se projeví na plodech, když se tam usadí povlak té drobné houby,“ podotýká Zakopal.

Skvrnitost jablek se objevuje každý rok, někdy plody hyzdí jen nepatrné skvrnky, jindy je nevzhledné tečky pokrývají skoro celé.

Na vině je i počasí, jarní sucha a letní vlhko. Počasí ostatně potrápilo nejen pěstitele jablek, ale nepříznivě se podepsalo také na úrodě a kvalitě hroznů.

Andrea Kratinová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme