Bývalý šéf auditu vnitra Plaňanský půjde před soud. Za údajné nadržování

Kauza bývalého šéfa interního auditu na ministerstvu vnitra Petra Plaňanského míří před soud. Státní zástupce obžaloval bývalého úředníka z přečinu nadržování, protože prý kryl krádež v resortu. Plaňanský to považuje za nesmysl a vykonstruované obvinění. Případ začne soud rozplétat v polovině prosince.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ministerstvo vnitra (ilustrační foto)

Ministerstvo vnitra (ilustrační foto) | Foto: Filip Jandourek

Podle žalobce Plaňanský neohlásil, že jeho tehdejší podřízený na vnitru Václav Chochol ukradl sekretářce ze služebního sejfu zhruba 360 000 korun, a situaci místo toho řešil sám. Za to mu podle mluvčího soudu pro Prahu 7 Romana Podlešáka hrozí až čtyři roky vězení.

„Ve věci je nařízeno hlavní líčení na 15. prosince 2014,“ řekl Českému rozhlasu Podlešák.

Plaňanský to považuje za nesmysl. Proti postupu policie si podal několikrát stížnost, vždy ale bez úspěchu. Jeho advokát Marek Cziviš tvrdí, že Plaňanský dokonce vytvořil komisi, která měla celou věc vyšetřit.

„Komise konstatovala, že není doloženo ani dokázáno, že by údajně poškozená měla vůbec na pracovišti nějakou hotovost,“ uvedl advokát.

Přehrát

00:00 / 00:00

Bývalý šéf auditu ministerstva vnitra Petr Plaňanský půjde před soud. Žalobce ho viní z nadržování, protože prý kryl krádež peněz

Podle investigativního novináře časopisu Reportér Jaroslava Kmenty, který se kauze dlouhodobě věnuje, případ provází celá řada pochybností. „Vše ukazuje spíše k tomu, že tam sehrává roli určitá msta ze strany Útvaru po odhalování organizovaného zločinu," poznamenal Kmenta.

Plaňanský totiž jako šéf auditu kontroloval mimo jiné hospodaření ÚOOZ a přišel na několik nesrovnalostí. V obžalobě se také píše, že sekretářka konzultovala údajnou ztrátu peněz s důstojníkem ÚOOZ Lukášem Kapusňákem.

Útvar ale přes svého mluvčího Pavla Hantáka odmítl, že by měl s obviněním Plaňanského cokoliv společného. „Náš útvar tento případ nevyšetřoval, proto není v naší kompetenci se k němu jakýmkoliv způsobem vyjadřovat; v tomto smyslu s ním nemáme nic společného,“ reagoval Hanták.

Kromě Plaňanského stane před soudem i jeho podřízený Václav Chochol, kterému hrozí za krádež až pět let vězení.

Petra Benešová, Markéta Chaloupská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme