Týden vědy a techniky nabídne interaktivní hry, promítání i testování na 'vlastní kůži'

Co všechno potřebuje zkušený balistik, jak pracuje turbína, kolik kalorií spálí Jaromír Jágr během tréninku? Odpovědi prozradí odborníci z Akademie věd v každém větším krajském městě po celé republice. Už počtrnácté se totiž koná Týden vědy a techniky.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Týden vědy a techniky nabízí program nejen pro školy, ale i širokou veřejnost

Týden vědy a techniky nabízí program nejen pro školy, ale i širokou veřejnost | Foto: Dominika Bártová

Zajímavé expozice nabídne i sídlo Akademie věd na pražské Národní třídě.

„Líbily se mi interaktivní tabule, kde jsem si mohla vyzkoušet sestavit kruhy, zapojit mozek a vyzkoušet si ekologické myšlení,“ říká studentka střední školy.

Přehrát

00:00 / 00:00

Festival Týden vědy a techniky přípravil ve spolupráci s Akademií věd ČR zajímavé výstavy po celé zemi

Mladí návštěvníci měli zájem hlavně o laboratoř, kde se mohli nechat otestovat na přítomnost THC vedoucím oddělení chemie a fyziky kriminalistického ústavu Pavlem Tomíčkem.

Také výstava balistiky a střelných zbraní byla v obležení návštěvníků. Zejména moderní skener, který kriminalisté používají každý den, jak vysvětlil Bohumil Planka, vedoucí oddělení.

„Máme tady speciální skener, který nám umožňuje pracovat ve vyšším rozlišení, ve větším zvětšení. Umožňuje dokumentovat stopy do znaleckého posudku. Používají se různé přístroje tak, aby výsledky zkoumání byly optimální,“ popisuje.

Velkým středem zájmu se stala také expozice, kde si zájemci mohli vyzkoušet, kolik spálí kalorií během chvilkového šlapání na kole a kolik profesionální sportovci během hodinového tréninku.

Festival nenabízí program jen pro studenty a dospělé. Řada interaktivních her je určená i pro malé děti.

Návštěvníci festivalu si mohou vědu vyzkoušet na vlastní kůži | Foto: Dominika Bártová

Miroslav Dvořák, Anna Maňourová, Dominika Bártová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme