Co nejvíc vyděsí nového služebního koně? Trolejbus

4. listopad 2014

Pardubičtí strážníci mají nového policejního koně, který doplní jejich jízdní oddíl. Pětiletý starokladrubský vraník zatím čeká na kastraci a hlavně se učí nové věci. Dosud totiž znal jen výběhy v Heřmanově Městci, teď ho čeká práce na frekventovaných ulicích mezi auty i lidmi.

Základní výcvik trvá zhruba čtyři měsíce, koně je ale potřeba cvičit celý jeho policejní život. Do stáje se za ním zašla podívat reportérka Drahomíra Bačkorová.

Ještě nemá jméno, momentálně na něj probíhá výběrové řízení. Potom se sejde komise a bude to jméno vybírat.

Jízdní oddíl má na starosti strážník Josef Málek, který říká, že kůň se po příchodu ze stájí v Heřmanově Městci nebojí pet láhví na zemi. Umí skočit sudy, rozrazit sudy a to zatím stačí, další věci ho naučí. Výcvik policejního koně trvá celý život.

Největší překvapení? Trolejbus

„Nejtěžší je, aby si zvykl na ruch města tady v Pardubicích. Když jsem ho lonžoval, tak v životě neviděl trolejbus, jak to zasyčelo, tak z toho byl špatný. Teď už to je v pohodě. Jedna z věcí u všech koní je kování koní. To znamená, že ten kůň se musí naučit dávat nohy bez nějakého stresu, aby se do budoucna mohl kovat,“ říká Josef Málek.

„Tady vidíte speciální podkovy, které mají speciální hroty. Tím pádem, když se pohybuje kůň po asfaltu nebo po kostkách, mu to míň klouže. Hlavně se ty podkovy nesjíždějí.“

Pětiletý kůň tráví každý den minimálně hodinu ve výcviku. S ostatními koňmi se zatím viděl jen na dálku. Je to totiž ještě hřebec, takže by se mohlo stát, že by se koně chtěli poprat.

Starokladrubák Městské policie Pardubice

A jak se koně vybírají do dvojic?

„To je alchymie. Musíme to vyzkoušet, jak se k sobě budou chovat. To znamená, aby k sobě moc nečuchali ze začátku. Chce to čas a trpělivost a nějaké zkušenosti,“ naznačil Málek.


Jak se bude vraník jmenovat? Rozhodněte!
Své návrhy můžete strážníkům posílat do do 30. listopadu na adresu: oddeleni.prevence@mppardubice.cz.

Mladý policejní vraník by měl své nové jméno získat do 15. prosince. Potom už může nastoupit do služby.

Koně využívají strážníci od roku 2002. Od založení jezdeckého oddílu jsou ve službě vraníci Ota a Eda. Před dvěma lety přišel do stájí Monty.

Strážníci jezdí s koňmi do chatových oblastí, zahrádkářských kolonií, vidět jsou ale i v centru.

autor: ba
Spustit audio