Žít Brno asi přijde o jeden mandát v Brně-středu, kandidáti měli trvalé bydliště jinde

V největší městské části Brno-střed se nejspíš změní obsazení křesel v zastupitelstvu. O jedno z devíti míst s největší pravděpodobností přijde vítězné hnutí Žít Brno. Dva jeho kandidáti v den konání voleb neměli trvalé bydliště na území městské části. Strana svou chybu uznává.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Matěj Hollan z iniciativy Rekonstrukce státu, moderátorka Renata Kalenská a poslanec ODS Pavel Bém

Matěj Hollan z iniciativy Rekonstrukce státu, moderátorka Renata Kalenská a poslanec ODS Pavel Bém | Foto: Marián Vojtek

Podle dvojky kandidátky Žít Brno Svatopluka Bartíka jeden člen myslel, že trvalé bydliště v Brně-střed má, druhý si ho zapomněl změnit. Ztráta hlasů prý ale povolební vyjednávání nezkomplikuje.

„Stále těsně zůstáváme vítězi voleb. Koalice tak, jak se nám rýsuje, nestojí a nepadá s jedním hlasem. Pořád budeme mít pohodlnou většinu v zastupitelstvu. Zatím jsem mluvil se zástupci dvou ze tří našich koaličních partnerů a ti v tom nevidí problém,“ konstatoval Bartík.

Žádost o přezkoumání voleb podala strana Antibursík – Stop ekoteroru, kterou zastupuje advokát Zdeněk Koudelka.

„Ze všech kandidujících stran pouze Žít Brno nebylo schopno splnit zákonné podmínky kandidatury,“ vysvětlil Koudelka.

V celé věci musí rozhodnout krajský soud do půli listopadu. Přestože kvůli tomu hnutí asi ztratí jeden mandát, mělo by udržet těsné vítězství ve volbách. Mandát pravděpodobně připadne TOP 09.

Tomáš Jelen, Anna Jadrná Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme