Farmáři na Šumpersku mají obavy ze zrušení mléčných kvót. Bojí se nízkých cen.

4. listopad 2014

S obavami se dívají na příští rok někteří chovatelé dobytka. Evropská unie totiž chystá na konci března zrušení takzvaných mléčných kvót.

V praxi to znamená, že se uvolní trh s mlékem a že by padly limity na množství, které mohou farmáři dodat do mlékáren na zpracování. Jednoduše řečeno - zemědělce nebude nic omezovat a budou moct zvýšit svou produkci podle poptávky.

Jenže - větší nabídka, může znamenat snížení výkupní ceny mléka. A to pak může být nakonec pro některé producenty likvidační.

Podobný problém jen na Šumpersku řeší třináct producentů mléka. Kdyby kvóty padly, český trh by zaplavily podle ředitele Agrární komory v Šumperku Radka Musila mléčné výrobky z dovozu.

To by vedlo nejen k poklesu cen mléka, ale i likvidaci stád. „ Česká republika ač je soběstačná ve výrobě mléka, minimálně 30 procent mléka v podobě výrobků dováží, tudíž 30 procent vyrobeného mléka musí vyvézt. Vyváží zejména do Německa a je vážná obava, že pokud by byla nadvýroba mléka v Německu, že by se to české mléko v Německu mohlo stát nadbytečným a v okamžiku, kdy by se toto stalo, tak cena v Česku může výrazně poklesnout. Pokud by ta cena poklesla dlouhodobě po sedm korun, tak by to mohlo dopadnout jak s prasaty. Chov skotu lze velmi rychle utlumit, ale nastartovat ho je otázka několika let,“ říká Radek Musil.

Tuzemští zemědělci tak hledí na budoucnost spíše se skepsí. Naopak spotřebitelé se mohou radovat, ceny mlékárenských výrobků by mohly jít dolů.

autor: jiz
Spustit audio