Čeští vědci možná objevili klíč k včasné diagnóze Alzheimerovy nemoci

Podle českých vědců jsou v mozku pacientů s Alzheimerovou chorobou místně zvýšené protilátky specifické právě pro tento typ demence. Alzheimerova nemoc je nevyléčitelné onemocnění mozku, jehož průběh se dá pouze zpomalit včasným nasazením léků. V Česku jí trpí na 140 tisíc lidí.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Stařec, stáří, dědeček, vrásky, plnovous (ilustrační foto)

Stařec, stáří, dědeček, vrásky, plnovous (ilustrační foto) | Foto: Leroy Skalstad

Šéf výzkumu z Národního ústavu duševního zdraví Aleš Bartoš popisuje, co čeští vědci objevili.

„Zaměřili jsme se na imunologii Alzheimerovy nemoci, zjistili jsme, že určitý typ protilátek proti páteřním bílkovinám nervové buňky je právě u pacientů s Alzheimerovou nemocí zvýšený, nikoliv u jiných typů demencí. Neplatí to samozřejmě stoprocentně, ale ve vysokém procentu jsme tento nález našli u pacientů s Alzheimerovou nemocí,“ říká.

Přehrát

00:00 / 00:00

Nový objev českých vědců v oblasti Alzheimerovy choroby popsal šéf výzkumu z Národního ústavu duševního zdraví doc. Aleš Bartoš

Spíš než o průlomu v léčbě Alzheimerovy choroby se dá mluvit o poznání, které by v budoucnu mohlo sloužit k snadné identifikaci choroby i v raném stádiu.

„Naše zkušenosti bychom chtěli opakovat, ověřit to, že výsledky platí i na jiné skupině pacientů. A proto jsme se rozhodli tyto naše povzbudivé první výsledky ověřit dalším novým výzkumem na větší skupině pacientů,“ vysvětluje Bartoš.

„Rádi bychom zařadili pacienty v časném stádiu, protože to v prvním výzkumu nebylo. Zároveň jsme vylepšili i biochemické metodiky, kterými protilátky měříme,“ dodává.

Jako dobrovolníci jsou potřeba zdraví muži nad 50 let věku a zdraví muži i ženy nad 85 let. Výzkum zohledňuje i socioekonomický status a vzdělání, nedostatek je dobrovolníků s nižším vzděláním.

Zájemci o zařazení do studie musejí užívat češtinu jako svůj mateřský jazyk a být neurologicky i psychicky zdraví. Vyšetření trvá jednu až dvě hodiny a provedou ho odborníci ve Fakultní nemocnici Královské Vinohrady.

Starší pokusy

Inspirací českých vědců byl pokus na myších provedený před lety v zahraničí.

„Model Alzheimerovy nemoci na myších byl léčen očkováním, speciální bílkovinou. Ukázalo se, že mozek myší, který byl zanesen určitými sazemi, bílkovinnými strukturami odpovídajícími Alzheimerově nemoci, se po tomto očkování vyčistil,“ popisuje šéf výzkumu Bartoš.

„To bylo v souvislosti s jednou bílkovinou, a my jsme se zaměřili na druhou klíčovou bílkovinu Alzheimerovy nemoci, protože jsme předpokládali, že by se svět mohl ubírat podobným stylem jako u této bílkoviny,“ dodává.

Podle Bartoše už tým vědců ze Slovenska připravuje lékovou studii na očkování v souvislosti právě s tímto typem bílkoviny.

Jana Vondráčková, Anna Maňourová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme