Tajnou volbu primátora Karlových Varů část opozice bojkotovala

Karlovy Vary mají primátora. V tajné volbě dali zastupitelé hlasy Petru Kulhánkovi z Karlovarské občanské alternativy. Stejným způsobem byli do vedení města zvoleni i náměstci a radní. Karlovy Vary tak v následujících čtyřech letech povede Karlovarská občanská alternativa, hnutí ANO 2011 a Karlovaráci.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Staronový primátor Karlových Varů Petr Kulhánek

Staronový primátor Karlových Varů Petr Kulhánek | Zdroj: ČTK

Už v úvodu bylo jasné, že nová koalice nebude mít svoji práci rozhodně jednoduchou. Při složení slibu zastupitele a následném podpisu politici také podali ruku primátorovi města Petru Kulhánkovi.

Jediný, kdo to neudělal, byl opoziční zastupitel Jiří Kotek z Alternativy. Opoziční strany také s některými kroky města nesouhlasí. Nelíbí se jim například složení členů různých komisí a výborů. Podle nich by měly mít spravedlivé zastoupení všechny strany a hnutí a neměly by rozhodně převyšovat ty koaliční.

Primátor, náměstci i radní byli zvoleni v tajné volbě. Někteří opoziční zastupitelé takto nehlasovali, podle nich už prý stejně už bylo rozhodnuto o všech jménech a jít volit by stejně bylo zbytečné. Zastupitel Jiří Kotek hned v úvodu připomněl, že se do zastupitelstva dostaly dvě nové strany, které jsou výrazně dotované vlivnými osobnostmi.

Primátor Petr Kulhánek z Karlovarské občanské alternativy měl ve volbě protikandidáta. Opozice navrhovala Otmara Homolku z hnutí O co jim jde. Protože ale Petr Kulhánek hned v prvním kole dostal většinu hlasů, o Otmaru Homolkovi už politici nehlasovali.

Prvním úkolem je rozpočet a územní plán

Stejně tak byl navržený protikandidát druhého náměstka primátora. Koalice navrhla Hanu Zemanovou z hnutí Karlovaráci, opozice opět Otmara Homolku. Hana Zemanová ale získala nejvíce hlasů, a tak následně do křesla vedle primátora usedla ona.

Prvním náměstkem byl opět v tajné volbě zvolen podnikatel Petr Bruštík z hnutí ANO 2011, druhým advokátka Hana Zemanová z uskupení Karlovaráci a třetím náměstkem je opět archeolog a historik Jiří Klsák z Karlovarské občanské alternativy.

Koalice má v 35členném zastupitelstvu 20 hlasů. Už dnes ale bylo jasné, že některá z opozičních stran je koalici nakloněná, protože ať hlasovali politici o čemkoli, většinou měli 21, ale i 22 hlasů.

Koalice má v programu například zavedení vysoké školy v Karlových Varech. Dnes také politici odhlasovali, že senioři od 65 let budou mít od nového roku jízdně v autobusech MHD za korunu denně, stejně tak i žáci základních a středních škol.

Prvním úkolem bude rozpočet města na rok 2015 a také příprava nového územního plánu.

Andrea Strohmaierová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme