Před soud se dostala spletitá kauza daňových úniků, ve které figuruje i Bušina

Skupina 14 lidí, kteří podle obžaloby připravili na daňových únicích stát o skoro 330 milionů korun, dnes stanula před krajským soudem v Praze. Mezi obžalovanými je také Filip Bušina – bývalý investiční náměstek středočeských nemocnic a někdejší spolupracovník exhejtmana Davida Ratha.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Krajský soud v Praze projednává případ bývalého investičního náměstka středočeských nemocnic Filipa Bušiny (na snímku) a dalších 13 lidí viněných z rozsáhlých daňových úniků, praní špinavých peněz a korupce

Krajský soud v Praze projednává případ bývalého investičního náměstka středočeských nemocnic Filipa Bušiny (na snímku) a dalších 13 lidí viněných z rozsáhlých daňových úniků, praní špinavých peněz a korupce | Zdroj: ČTK

Policisté začali případ šetřit už před pěti lety, kauza je ale mimořádně spletitá. Sami pracovníci protikorupční policie potvrdili, že jde o jeden z nejsložitějších případů, na kterých kdy pracovali.

Obžalovaní podle kriminalistů vytvořili síť na sebe navázaných firem, které si navzájem fakturovaly různé dosti vysoké částky. Některé z firem přitom vůbec nic nedělaly. Díky fakturacím ale mohly mít společnosti mnohem nižší náklady, a tím pádem platit mnohem nižší daně.

Úřad na finanční podvody nepřišel včas, protože to podle státní zástupkyně Soni Bělohlávkové není nic jednoduchého: „To je výhoda reklamních společností, kdy se vlastně velmi těžko finančním úřadům prokazuje, kdo ty bannery nebo reklamní poutače a reklamní činnost vůbec provozuje.“

Hrozí jim až 10 let za mřížemi

„Pokud uplatní do daňového přiznání, respektive v účetnictví mají zaneseny faktury, které znějí na nějakou reklamní kampaň nebo něco takového, tak pokud ta faktura vypadá řádně, má všechny náležitosti, finanční úřad v podstatě ani nemá možnost odhalit, kdo ji tedy udělal,“ vysvětlila Bělohlávková.

Mezi obžalovanými jsou také tři pracovníci finanční správy. Ti údajně zakrývali nelegální činnost, kterou podnikatelé prováděli. Podle obžaloby zajišťovali, aby se při kontrolách firem nenašly fiktivní faktury a další důkazy.

Za to prý dostávali různé sponzorské dary pro sportovní kluby, poukázky na dovolené a jiné výhody. Obžalovaný Filip Bušina to ale všechno popírá.

„Jsme samozřejmě rádi, že soud už konečně začal. Doufáme, že bude rychlý. Jednoznačně tvrdím, že jsem nevinný, a víc k tomu teď nemám co dodat,“ prohlásil. Podezřelým hrozí až 10 let vězení. Proces se ale pravděpodobně potáhne po celý příští rok.

Kateřina Havránková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme