Obžalovaní v takzvané přerovské kauze využili u soudu práva nevypovídat

Olomoucký okresní soud se dnes začal zabývat spornými veřejnými zakázkami v Přerově. Na lavici obžalovaných usedli čtyři radní a dva úředníci magistrátu, v čele s primátorem za ČSSD Jiřím Lajtochem. Žaloba je viní z porušení zákona o veřejných zakázkách při opravě zimního stadionu a stavbě domova pro seniory.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Olomoucký okresní soud se zabývá spornými veřejnými zakázkami v Přerově

Olomoucký okresní soud se zabývá spornými veřejnými zakázkami v Přerově | Foto: Jana Zemková | Zdroj: Český rozhlas

Kvůli vícepracím za ně město zaplatilo o desítky milionů víc, než původně počítalo. Dodatečné práce navíc proběhly bez výběrového řízení a zadány byly stejné firmě, která stavby prováděla.

„V případě zakázky výstavby domova důchodců de facto rozdělili zakázku a obešli zákon o zadávání veřejných zakázek při těch vícepracích, které tam vznikly. Navíc v době, kdy to rozdělovali, už ty práce byly provedeny. A pokud se týká zimního stadionu, tam provedli takzvané vynětí a snížení na méněpráce, a tím v podstatě zase obešli zákon o zadávání veřejných zakázek,“ vysvětluje státní zástupce Robert Henzel.

Přehrát

00:00 / 00:00

Olomoucký okresní soud se zabývá spornými veřejnými zakázkami v Přerově. Jednání sledovala redaktorka Jana Zemková

Podle žaloby za to někteří z obžalovaných získali výhody ve svůj prospěch.

„V jednom případě se jedná o pana obžalovaného Lajtocha, tam se jedná o stavbu bazénu. Stavba se nakonec zaplatila, ale vlastně až když běželo trestní řízení. U pana obžalovaného Zatloukala se jedná o výstavbu rodinného domu. Tam v podstatě do dneška nebyla zaplacena ta částka, tuším 2,3 milionu,“ přibližuje Henzel.

Na celý dnešní i zítřejší den naplánoval soud výslechy obžalovaných. Už za hodinu ale nebylo co řešit – všichni využili práva nevypovídat a pronesli jen pár vět na svou obhajobu. Vinu odmítají.

S médii komunikuje jen Jiří Lajtoch, a to prostřednictvím svého obhájce Tomáše Sokola. „O tom, že vícepráce bylo potřeba provést, není pochyb. Otázka je, jestli kvůli tomu měla být na tři čtvrtě roku přerušena stavba, anebo neměla. A jestli skutečně to přesáhlo 20 procent, nebo nepřesáhlo. A to je jediná podstata tohoto problému,“ říká právník.

Soudce Petr Sušil pak hlavní líčení přerušil, pokračovat bude zítra. V odpoledních hodinách by měli být vyslechnutí první svědci. „Svědci jsou naplánování až do příštího týdne do čtvrtka. Pokud všechno proběhne, jak má, a nebudou nějaké komplikace, lze očekávat rozhodnutí soudu příští týden ve čtvrtek,“ dodává Sušil.

Olomoucký okresní soud se zabývá spornými veřejnými zakázkami v Přerově | Foto: Jana Zemková

Jana Zemková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme