Zaorálek: ČR chce udržet přátelské vztahy s Izraelem, znepokojuje ji ale stavba osad

Česko znepokojují plány Izraele na pokračující výstavbu židovských osad ve východním Jeruzalémě. Izraelskému prezidentovi Reuvenu Rivlinovi to tlumočil český ministr zahraničí Lubomír Zaorálek z ČSSD. Zdůraznil také, že Česká republika chce, aby izraelsko-palestinské spory skončily smírem, na kterém se shodnou obě strany.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Izraelský prezident Reuven Rivlin jednal s českým ministrem zahraničí Lubomírem Zaorálkem

Izraelský prezident Reuven Rivlin jednal s českým ministrem zahraničí Lubomírem Zaorálkem | Zdroj: ČTK

„Jsme znepokojeni tím, jak pokračuje stavba osad na území, o kterém vlastně ještě nebylo rozhodnuto v mírových rozhovorech. Vypadá to jako kroky, které v něčem podminovávají tu dohodu,“ narážel ministr Zaorálek na plán výstavby bytových jednotek v osadě Ramat Šlomo ve východním Jeruzalémě.

Podle něj není jiné řešení, než návrat k jednacímu stolu a vést mírová jednání. S izraelským prezidentem mluvil šéf české diplomacie i o nedávném konfliktu v Gaze.

Poničenou palestinskou enklávu je podle něj potřeba zrekonstruovat, Palestinci ale musí zaručit, že prostředky neskončí v rukou radikálů.

Ministr Zaorálek také zdůraznil, že Česká republika chce i nadále udržet velmi přátelské vztahy s Izraelem. Prezidenta Reuvena Rivlina pozval na návštěvu Česka. Konkrétně na 70. výročí osvobození nacistického koncentračního tábora v Terezíně.

Český ministr zahraničí Lubomír Zaorálek jednal v Izraeli s prezidentem Reuvenem Rivlinem | Foto: Zdeněk Novák

Zdeněk Novák Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme