Pražské Jezulátko nám pomohlo přežít tajfun, věří Filipínci z Taclobanu

Někteří Filipínci si myslí, že přežili tajfun Haiyan i díky Pražskému Jezulátku. Tvrdí to alespoň obyvatelé jednoho z nejpostiženějších měst Taclobanu . Mnoho z nich tak tuto sošku uctívá a má ji také doma. Obětí přírodní katastrofy, kterých bylo téměř osm tisíc, by tak prý bez ochrany Pražského Jezulátka bylo mnohem více.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Svatyně Santo Niňo - Romualdezovo Muzeum v Taclobanu

Svatyně Santo Niňo - Romualdezovo Muzeum v Taclobanu | Foto: Robert Mikoláš

„Pražské Jezulátko stávalo už v našem původním domě a také tam nás v minulosti ochránilo. Při poslední silné bouři před tajfunem Haiyan totiž popadaly všechny stromy v okolí a zničily mnoho obydlí. O to naše se ale jen opřely a nikomu uvnitř se nic nestalo. Určitě nad námi drží ochrannou ruku," je přesvědčený 65tiletý Dominador Simbhaon.

Přehrát

00:00 / 00:00

Filipínci věří, že je Pražské Jezulátko zachránilo před smrtí. V Taclobanu natáčel Robert Mikoláš

Muž s vrásčitou tváří už toho, co se řádění přírodních živlů týče, prožil opravdu hodně. Když ale do rukou bere sošku Pražského Jezulátka stojící v obývacím pokoji, oči se mu zcela rozzáří.

„Při tajfunu Haiyan nebo-li Yolanda, jak mu my Filipínci říkáme, stálo Jezulátko u okna. Venku nám před ním rostl obří strom, santal. Vítr, který tehdy dosahoval více než 250kilometrové rychlosti, ho ale ani nezlomil ani zcela nevyvrátil. Prostě ho jen naklonil a zase jakoby opřel o náš domek. Vnímám to jako zázrak," říká s úctou pan Simbhaon.

Soška malého Ježíše oblečeného do dlouhé košilky, která původně pochází ze Španělska a je vystavena v kostele Panny Marie Vítězné v Praze na Malé Straně, je na světě nejuctívanější právě na Filipínách.

Pan Dominador Simbhaon se soškou Jezulátka​ | Foto: Robert Mikoláš

Santo Niňo, jak ho místní nazývají, je také patronem Taclobanu, jehož obyvatelé věří, že právě Jezulátko je ochránilo před ještě tragičtějším osudem. Bez jeho pomoci by prý totiž obětí bylo několikanásobně víc. A vůbec jim nevadí, že sošky Jezulátka, které někteří mají doma, se originálu příliš nepodobají a často mají na sobě i civilní oděv.

Jak totiž pan Dominador Simbhaon dodává, hlavní je víra. „Santo Niňo je naším ochráncem. Kdyby tomu tak nebylo, z domu, v němž bydlíme, by nezbylo nic. A my bychom v jeho troskách zemřeli.“


Zvětšit mapu

Robert Mikoláš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme