Desítky lidí v Třebíči si možná budou muset měnit občanky

5. listopad 2014
Zprávy z

Obyvatelům jednoho panelového domu ve spodní části Benešovy ulice v Třebíči hrozí nepříjemná komplikace. Jeden z notorických stěžovatelů je totiž toho názoru, že dotčený dům patří k jiné ulici a svými domněnkami přesvědčil i úředníky z ministerstva vnitra, kteří do Třebíče přijedou na kontrolu. V případě, že dají Zdeňku Štajncovi za pravdu, budou lidé muset měnit občanské průkazy.

Starší obyvatelé domu o těchto záležitostech vůbec neví. „To já vůbec nevím,“ říká paní Marie, která si nedovede představit, že bude měnit doklady. „S tím na mě nechoďte, to je moc velká bomba.“

Třebíčský aktivista Zdeněk Štajnc je o své pravdě přesvědčen. Dům na rohu ulic Benešova a Augustýna Kratochvíla stojí na špatné adrese. „Dům je podle cedule v ulici Benešově, přitom ale stojí v ulici Augustýna Kratochvíla,“ říká Štajnc, který v domě nebydlí, jde mu ale jen o princip.

Další obyvatele paneláku postoje pana Štajnce doslova štvou. Dům podle Ladislava Pasterného stál dříve v ulici Gagarinova, kterou po roce 1990 přejmenovali na Benešovu. „Nechápu, co je mu do toho,“ dodal Ladislav Pasterný. Stejný názor sdílí i třebíčský místostarosta Michal Zeibert ze sdružení Břehy.

Ministerští úředníci přijedou do Třebíče tento týden.

Dům na třebíčském sídlišti v ulici Benešova, detail
autoři: mik , Michal Malý
Spustit audio