V Jeruzalémě najel Arab s dodávkou do lidí, policie ho zastřelila

Arab z východního Jeruzaléma dnes autem najel do skupiny Izraelců a pak železnou tyčí začal bít další. Podle posledních informací jednoho člověka zabil a 14 lidí zranil. Policie muže zastřelila.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Izrael, Jeruzalém. Muž s dodávkou najel do lidí čekajících na tramvaj

Izrael, Jeruzalém. Muž s dodávkou najel do lidí čekajících na tramvaj | Zdroj: Reuters

Řidič dodávky najel v blízkosti hrobky Šimona Spravedlivého na skupinu lidí poblíž tramvajové dráhy. Pak z vozu vystoupil a tyčí začal ohrožovat další.

Motorista pochází podle izraelských sdělovacích prostředků z arabské části Jeruzaléma a je bratrem jednoho z vězňů, které Izrael propustil před třemi lety výměnou za uneseného vojáka Gilada Šalita.

Přehrát

00:00 / 00:00

O napjaté situaci mezi Palestinci a Izraelci v Jeruzalémě mluví blízkovýchodní analytička Irena Kalhousová

Jednal podobně jako jiný Arab před dvěma týdny. Ten na východě Jeruzaléma autem najel na skupinu lidí čekajících na tramvaj a zabil tříměsíční dítě a jednu ženu. Řidiče na útěku zabili policisté. Policie dnešní incident vyhodnotila jako teroristický útok.

„V tuto chvíli jsou už trosky včetně těch aut a toho útočníkova auta a dodávky pryč a na místě probíhá jakási neorganizovaná demonstrace obyvatel přilehlé ortodoxní čtvrti, kteří se domáhají větší bezpečnosti,“ přiblížil z Jeruzaléma zpravodaj České televize Jakub Szántó.

Po střetech s Palestinci izraelská policie znovu uzavřela Chrámovou horu

Číst článek

Incident se stal jen několik hodin poté, co se na Chrámové hoře střetli izraelští policisté s Palestinci.

„Ukazuje to, že eskalace je veliká. Na jednu stranu přibývá útoků Palestinců nebo Arabů žijících ve východním Jeruzalémě proti židovským občanům a naopak přitvrzuje rétorika izraelských politiků a aktivistů vůči právu Izraelců na Jeruzalém. Politici na obou stranách by se měli snažit situaci deeskalovat,“ říká blízkovýchodní analytička Irena Kalhousová.

ČTK, Český rozhlas, kov Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme