Volejbalový Belchatów je proti Jihostroji volejbalovým gigantem

Volejbaloví fanoušci se dnes sjíždí do Českých Budějovic. Tamní Jihostroj totiž přivítá v Lize mistrů na domácí palubovce polský Belchatów. Český klub si může v souboji připadat jako trpaslík, a to ne snad po sportovní stránce, ale hlavně po té ekonomické.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Volejbalisté Jihostroje České Budějovice

Volejbalisté Jihostroje České Budějovice | Foto: VK Jihostroj České Budějovice

Rozdíl mezi oběma kluby je propastný. Zatímco český mistr si musí vystačit se zhruba 14 miliony korun na sezonu, a to je nejvíce z celé české extraligy, polský mistr disponuje v přepočtu takřka stovkou milionů korun.

Je to dáno tím, že Skra Belchatów chce dlouhodobě patřit mezi přední evropské kluby a tomu také odpovídá rozpočet nebo hráčský kádr.

Belchatów patří rozhodně mezi ty nejbohatší polské kluby, ale není jím. O pár milionů více má třeba Rzeszow. Ale všeobecně je polská liga považována za velmi lukrativní soutěž a to platilo ještě před tím, než se stala ligou mistrů světa.

Přehrát

00:00 / 00:00

Volejbalové téma rozebrali Petrové Král a Kadeřábek

Volejbal je v Polsku nesmírně populární a s úspěchy nejprve ženské reprezentace a pak té mužské začaly proudit do tamních soutěží velké peníze. Dnes už je pro hráče z celého světa Polsko velmi zajímavá destinace.

Sice si zde zatím nevydělají takové peníze, jako třeba v Rusku nebo v poslední době v Turecku, ale na druhé straně vědí, že své i tak dost vysoké peníze dostanou. Platební morálka je totiž v polských klubech na výtečné úrovni. Navíc Polsko má i vysoký kredit u mezinárodních federací, což potvrzuje fakt, že se zde konal poslední evropský i světový šampionát mužů.

I vzhledem k tomu je polský tým proti Jihostroji favoritem. Stačí se jen podívat na soupisku Skry a musí být i laikovi jasné, kdo by měl na palubovce dominovat. V týmu je hned několik mistrů světa v čele s nejlepším hráčem šampionátu Mariuszem Wlazlym či smečařem Winiarským, blokařem Klosem.

Navíc polské hráče vydatně doplňují třeba Argentinec Conte či libero německé reprezentace Tille. Jihostroji navíc chybí pro zranění dva zkušení smečaři Michálek a Filla, a tak bude každý získaný set pro domácí úspěchem.

Martin Charvát, Petr Kadeřábek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme