Vojtěch Filip v Rusku nereprezentuje sněmovnu, usnesli se poslanci

Poslanci se distancovali od cesty místopředsedy sněmovny Vojtěcha Filipa (KSČM) do Ruska. Odsouhlasili usnesení, že tam nereprezentuje dolní komoru. Filip do Moskvy odletěl na pozvání místopředsedy Státní dumy Sergeje Železňaka. Ten je po anexi Krymu na seznamu osob, které jsou v Evropské unii a USA nežádoucí.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Poslanecká sněmovna 16.7.2014, Vojtěch Filip

Poslanecká sněmovna 16.7.2014, Vojtěch Filip | Foto: Filip Jandourek

Návštěva místopředsedy sněmovny Vojtěcha Filipova není podle poslanců v souladu s politikou české vlády vůči Rusku.

„Poslanecká sněmovna podle mého názoru zachránila čest České republiky,“ řekl po hlasování předseda poslanců TOP 09 Miroslav Kalousek.

Přehrát

00:00 / 00:00

Ruskou cestu Vojtěcha Filipa komentovali místopředseda PS za Starosty a TOP 09 Petr Gazdík a místopředseda klubu KSČM Alexandr Černý

O postoji sněmovny sám Filipa informoval. „On mi řekl, že jsem ha**l, což jsem s uspokojením přijal jako potvrzení, že našemu usnesení porozuměl,“ dodal Kalousek. Příslušné usnesení navrhla právě TOP 09.

Sám Filip prostřednictvím ČTK vzkázal, že v Rusku bude jednat sám za sebe. Nechápe, proč by kritika jeho cesty měla být hlavním tématem sněmovní schůze.

Poslanci míní, že do Ruska neměl jet především proto, že ho pozval Sergej Železňak. To byl také důvod, proč návštěvu neschválil sněmovní organizační výbor. Předseda sněmovny Jan Hamáček z ČSSD přesto cestu na útraty dolní komory podepsal.

Hamáček bude muset vysvětlovat

Hamáčkovi spolustraníci teď chtějí vědět, proč cestu dovolil. „Určitě nás budou zajímat, přinejmenším na poslaneckém klubu sociální demokracie, informace o té cestě,“ říká poslanec ČSSD Roman Váňa a dodává:

„My jsme neměli z časových důvodů možnost s panem předsedou hovořit, protože je v zahraničí. Takže se ho zeptáme a nepochybuji o tom, že dostaneme dobré vysvětlení.“

Předseda KSČM Vojtěch Filip odjel do Ruska na pozvání muže z černé listiny EU

Číst článek

Komunističtí poslanci pak trvají na tom, že Filipova návštěva Moskvy je v pořádku. Vímají ji jako příležitost k dialogu. „Je to jedna z příležitostí, jak se dostat o kousek dál, protože politika sankcí nemá žádnou perspektivu,“ domnívá se poslanec KSČM Alexandr Černý.

Věra Pfeifferová, mta Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme