Francie chce, aby jí britská policie pomohla řešit problémy s běženci v Calais

Ve francouzském Calais dál vládne napjatá situace s uprchlíky, kteří se snaží překročit kanál La Manche a dostat se do Británie. Francouzská vláda si představuje, že jí s řešením problému pomůže přímo na francouzské půdě britská policie. To ovšem londýnský kabinet považuje za vyloučené.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Eritrejský běženec v jednom z provizorních táborů v Calais

Eritrejský běženec v jednom z provizorních táborů v Calais | Zdroj: Reuters

Ve francouzském přístavním městě Calais pobývá ve velmi nuzných a hygienicky alarmujících podmínkách asi 2500 ilegálních běženců. Pocházejí hlavně ze zemí jako Súdán nebo Eritrea a snaží se za každou cenu dostat do Británie.

Pokoušejí se vniknout řidičům do kabin kamionů nebo do návěsů a podobně. Vznikají velmi nebezpečné situace. Samotný přístav připomíná pevnost, je obehnaný pětimetrovým plotem s ostnatým drátem a hlídkují tam po zuby ozbrojené stráže se psy.

Přehrát

00:00 / 00:00

Francie žádá britskou policii o pomoc s řešením situace běženců v Calais. Detaily z Londýna od zpravodaje ČRo Jiřího Hoška

Calais se s tímto problémem potýká dlouhodobě. Teď ale situace eskalovala, ve městě dochází k potyčkám, množí se drobná kriminalita a místní obyvatelé jsou z toho všeho mírně řečeno nešťastní.

Francouzská vláda poslala minulý měsíc do severní Francie 100 policistů, ale stále to evidentně nestačí. Také proto následovala dost neobvyklá žádost o policejní posily z Británie.

Starostka Calais Natacha Bouchardová před dvěma týdny dokonce vystoupila v Dolní sněmovně a apelovala na britské poslance, aby pomohli s řešením alarmující situace.

V úzkém kontaktu jsou taky obě vlády. Jak BBC řekl francouzský ministr vnitra Bernard Cazeneuve, dohodl se s britskou resortní kolegyní Theresou Mayovou na společném postupu.

Uprchlický tábor ve francouzském Calais | Foto: Reuters

„Tento problém se týká obou zemí. Musíme najít společná řešení, jak účinně bojovat proti zločineckým skupinám v obou zemích, které organizují ilegální migraci,“ uvedl Cazeneuve pro BBC Radio 5 Live a doplnil:

„Dohodli jsme se na užší spolupráci obou policií a na novém bezpečnostním vybavení přístavu v Calais. Budeme společně pracovat i na zmírnění humanitárních aspektů současné situace.“

Vyslání britských policistů na cizí území ale vláda v Londýně kategoricky vyloučila. Jak uvedl státní tajemník na ministerstvu vnitra James Brokenshire, „bezpečnost na francouzské půdě je záležitostí Francie“.

Zdůraznil zároveň, že jeho země problém neignoruje a že se britská vláda už předtím zavázala vyztužit bezpečnostní opatření v Calais 12 miliony liber.

Plánuje se ale také informační kampaň mezi běženci, protože ti žijí v iluzi, že je v Británii čeká ráj na zemi a že tamní sociální systém je měkký jako peřinka, což už dávno není pravda.

Jiří Hošek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme