Hasiči cvičně hasili požár na největší české vodní elektrárně na Orlíku

Požár v kabelové šachtě přímo uvnitř hráze největší vodní elektrárny v České republice, na Orlíku nedaleko Příbrami, dnes cvičně likvidovali hasiči. Simulovaně hořet začalo krátce po osmé hodině ráno.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Požár v kabelové šachtě přímo uvnitř hráze největší vodní elektrárny v České republice, na Orlíku nedaleko Příbrami, cvičně likvidovali hasiči. 5. 11. 2014

Požár v kabelové šachtě přímo uvnitř hráze největší vodní elektrárny v České republice, na Orlíku nedaleko Příbrami, cvičně likvidovali hasiči. 5. 11. 2014 | Foto: Radek Duchoň

Protipožární zařízení začalo hlásit, že hoří v centrální kabelové stoupačce.

„Dostali jsme hlášení, že vznikl požár. V prostoru bloku 19 čidlo zahlásilo požár. Vzhledem k tomu, že jde o čidlo, jemuž lze věřit, že by tam požár mohl být, povodí prověřuje, jestli tam je, nebo není,“ popisuje vedoucí vodní elektrárny Pavel Synek.

Je 8 hodin 28 minut a dispečer na vodní elektrárně v Orlíku volá hasičům do Příbrami, že začalo hořet. A podotýká, že se jedná o cvičení.

Přehrát

00:00 / 00:00

Ve vodní elektrárně na Orlíku hořelo, naštěstí jen v rámci cvičení. Mluví o něm vedoucí vodní elektrárny a velitel zasahujících hasičů

„Účelem cvičení je prověřit vše, co se prověřit dá. Prověřujeme i čidlo Vezda skutečným kouřem, abychom měli informaci o tom, že se tam něco děje, co se dít nemá,“ vysvětluje Synek, který se okamžitě schází se svými kolegy, aby si řekli, jak dál postupovat.

Při cvičení se samozřejmě největší důraz klade na bezpečnost lidí. „Kdybychom měli dodavatele, kteří pracují v prostoru hráze na našem zařízení, tak bychom je teď museli evakuovat,“ podotýká Synek.

Je 8 hodin a 50 minut a hasiči z Příbrami právě přijíždějí na hráz elektrárny v Orlíku. Velitelem zásahu je Petr Vavřinec. „Museli jsme provést průzkum, abychom zjistili, co a kde hoří, i když informace podává i provozovatel rozvodny. Zjistili jsme, že hoří v kabelové šachtě,“ říká.

Krátce po deváté hodině je cvičení u konce. Hasiči k hořícímu místu i slanili za pomoci speciální lezecké techniky. S majitelem i provozovatelem elektrárny se pak musí domluvit na opatřeních, která ještě víc zvýší bezpečnost elektrárny.

Třeba jak rychle a efektivně vypnout veškerý přívod proudu nebo jak jednotlivé části přehrady stavebně oddělit tak, aby se oheň nekontrolovaně nešířil do dalších částí elektrárny.

Požár v kabelové šachtě přímo uvnitř hráze největší vodní elektrárny v České republice, na Orlíku nedaleko Příbrami, cvičně likvidovali hasiči. 5. 11. 2014 | Foto: Radek Duchoň

Radek Duchoň Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme