Zahrady, v nichž na plátně zemřel Belmondo, jsou turistickou atrakcí

Francii milujeme i pro její zámky. Ty jsou krásné nejen na Loiře. Například v okolí Paříže asi hodinu cesty směrem na jih leží půvabný Chateau Maintenon. Základy zámku jsou z 13. století, i když jeho nejvýznamnější části postavili o tři století později. Zámek má úžasnou historii – právě tam bydlela velká láska krále Ludvíka XIV., kterou si později dokonce, i když tajně, vzal.

Nádherné zahrady projektoval nejvýznamnější francouzský zahradní architekt. Ale nás zámek zajímá i z jiného důvodu, právě na tomto zámku se totiž natáčel kultovní francouzský film Profesionál.

Čtěte také

Joss Beaumont alias Jean Paul Belmondo vychází ze zámku a směřuje k vrtulníku, mezi Colonelem Martinem a ministrem francouzské vlády probíhá debata o tom, zdali ho zastavit, či nechat odletěl. Když režisér filmu Georges Lautner ukázal scénář producentům, ti začali láteřit – vy jste se zbláznil, nechat Belmonda zemřít, vždyť přijdeme o polovinu diváků.

Režisér natočil ještě jednu verzi – s Belmondem, jak odlétá, ale podařilo se mu prosadit původní tragický konec, který s hudbou Morriconeho v pozadí nadchl diváky na celém světě.

Tajná manželka Ludvíka XIV.

„Pro zámek byl film velkou reklamou, i když se jeho okolí od natáčení hodně změnilo. Ale pohled, kdy se vrtulník zvedá, a zámek vidíme z výšky, ten si asi každý pamatuje,“ říká Fabienne Talbotová zastupující regionální radu, která zámek spravuje.

Základy zámku jsou z 13. století. Nejvýznamnější části postavili o tři století později

Nemá tak docela pravdu, velká většina návštěvníků sem přijíždí kvůli neuvěřitelnému příběhu její majitelky Madame de Maintenon.

„Narodila se ve vězení, vzala si muže, který byl hendikepovaný a brzy zemřel, pak se začala starat o děti Ludvíka XIV., král se do ní zamiloval, a dokonce si ji tajně vzal,“ vypráví mi její příběh Christine z Normandie a dodává, že na zámek přijela samozřejmě kvůli madame, protože miluje historii.

Nejslavnější francouzský architekt

Interiér zámku je krásný, můžete si prohlédnout jak pokoj Madame de Maintenon, tak i samotného krále, nádherná je i knihovna a obrovský salón, který tak trochu připomíná zrcadlový sál ve Versailles. Druhou velkou atrakcí zámku jsou jeho zahrady, projektoval je totiž nejslavnější francouzský architekt André Le Notre.

Zahrady projektoval francouzský architekt André Le Notre

„Práce na zámku mě zajímala hlavně kvůli těmto zahradám, ještě více než historie milenky a ženy Ludvíka XIV.,“ říká Gilles, který tady jako zahradník pracuje už deset let a osobně řídil jejich rekonstrukci.

„Ne, návštěvníci nejsou zklamáni, že jsme odstranili monogram Ludvíka XIV. Naopak, zahrada, tak jak ji původně Le Notre plánoval, je teď mnohem přitažlivější, lépe vynikne její geometrie. Já sám mám rád všechny jeho zahrady, každá je jiná,“ nastiňuje.

To bylo tady?

A Profesionál? Procházel jsem místností, pouštěl jsem si v telefonu jednotlivé scény a hledal jsem místa, kde se točily – podívejte se na náš zápisníkový Facebook – byl jsem v tomto smyslu jediným bláznem, posedlý filmem, který se vypravil po jeho stopách.

Fabienne mi potvrdila, že na Profesionála se ptají pouze zahraniční návštěvníci – v loňském roce jich bylo podle statistiky 19 z České republiky. Francouzi nemají o tom, že se kultovní závěrečná scéna filmu točila právě tady, ani páru.

„Profesionál …tak to vůbec nevím. Aha, ten konec, jak je to vidět z helikoptéry… tak to by mě nikdy nenapadlo, že to bylo tady,“ říkají překvapeně. A možná si pak stejně jako já ten film znovu pustí s radostí, že objevili něco, o čem nevěděli…

Belmondo a Morricone lepší historie

Já jsem to tak neměl. Historici mi jistě odpustí – přiznávám – ani veškeré půvaby Madame de Maintenon, ani celý Ludvík XIV. se u mě nemohou měřit s tou smrtící kombinací dua Jean Paul Belmondo – Ennio Morriconne.

autor: jšm
Spustit audio

Související